Egipto žiniasklaida niršta: nepasiduosime „Vakarų terorizmui“

Jungtinė Karalystė ir JAV pareiškė manantys, kad Rusijos lėktuvo katastrofą sukėlė orlaivyje paslėpta bomba. Bet tokie teiginiai tiesiog įsiutino Egipto žiniasklaidą, kuri šią teoriją pavadino „Vakarų terorizmu“ skirtu sugriauti šios šalies ekonomiką, skelbia „The Independent“.

Egipto žiniasklaida teigia, kad Vakarai bando sužlugdyti šalies ekonomiką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Egipto žiniasklaida teigia, kad Vakarai bando sužlugdyti šalies ekonomiką.<br>„AFP“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 16, 2015, 9:39 PM, atnaujinta Oct 4, 2017, 4:23 AM

Praėjusią savaitę Jungtinė Karalystė sustabdė visus skrydžius į ir iš Šarm aš Šeicho. Savaitgalį tokiu pavyzdžiu pasekė ir Rusija.

Žvalgybos pranešimuose spėjama, jog Sinajaus pusiasalyje veikianti „Islamo valstybės“ atšaka pasirūpino, kad sprogmuo patektų į „Metrojet“ lėktuvą.

Egipto laikraščiai ir televizija į tai atsakė kaltinimais, kad Vakarai sustabdė skrydžius tam, kad išgąsdintų turistus ir parklupdytų šalį.

„Žmonės nepaklus šiam sąmokslui – Egiptas nepasiduos spaudimui“, – rašoma pirmajame valstybinio laikraščio „Al-Gohmur“ puslapyje.

„Egiptas priešinasi „Vakarų terorizmui“, – rėžė kasdien leidžiamas nepriklausomas laikraštis „El-Watan“.

Ši retorika atspindi, kad Egipto žiniasklaida nėra linkusi kritikuoti prezidento Abdelo Fattaho el-Sissi vyriausybę.

Valstybinė ir nepriklausoma žiniasklaida nuo 2013 metų, kai dabartinis Egipto prezidentas vadovavo islamistų išrinkto Mohammado Morsi nušalinimui, aukština A.F.el-Sissi ir vaizduoja jį, kaip Egipto išgelbėtoją.

„Paklūstant valstybei neigti, kad vyrauja krizė ir tuomet pirštais rodyti į kažkokią trečią šalį yra labai normalu“, – sakė Tarptautinio strateginių mokslo instituto analitikė, kurios pagrindinė sritis yra Egiptas, Hebatalla Taha.

Egipto valdžios institucijos tvirtina, kad svarsto visas galimas lėktuvo katastrofos priežastis, tačiau ragina nustoti spėlioti, kol nebus gauti galutiniai tyrimo rezultatai.

Egiptas apkaltino Jungtinę Karalystę ir JAV, kad šie daro skubotas išvadas, kai premjeras Davidas Cameronas per spaudos konferenciją su Egipto prezidentu pareiškė, kad „labiau tikėtina, nei ne“, kad lėktuvą susprogdino bomba.

Visi 244 „Metrojet“ skrydžio keleiviai žuvo, kai orlaivis sudužo Sinajaus pusiasalyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.