Pergalė prieš „Islamo valstybę“ nereikštų džihadizmo pabaigos

Nugalėti „Islamo valstybę“ gali būti tas pats kaip nukirsti tik vieną devyngalvio slibino galvą: Sirijoje siautėjančius džihadistus pakeistų kita islamistinė grupuotė. Tokius nuogąstavimus dar labiau stiprina ir tai, kad daugiau nei pusė visų Sirijos sukilėlių, kovojančių prieš Basharo al Assado režimą, pritaria „Islamo valstybės“ ideologijai, rašo „The Guardian“ remdamasis Jungtinėje Karalystėje esančio Religijos ir geopolitikos centro pateiktomis tyrimo išvadomis.

Nugalėjus „Islamo valstybę“, jų vietą užimti pretenduotų 15 kitų panašių organizacijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Nugalėjus „Islamo valstybę“, jų vietą užimti pretenduotų 15 kitų panašių organizacijų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Centras teigia, kad pergalė prieš „Islamo valstybę“ nereikštų pasaulinio džihadizmo pabaigos<br>Sputnik nuotr.
Centras teigia, kad pergalė prieš „Islamo valstybę“ nereikštų pasaulinio džihadizmo pabaigos<br>Sputnik nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 22, 2015, 10:50 PM, atnaujinta Sep 27, 2017, 9:08 PM

Religijos ir geopolitikos centras paskelbė tokią savo analizę po Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos išleistos rezoliucijos, kuri skatina pradėti derybas tarp režimo bei nuosaikių sukilėlių.

Analitinis centras teigia, kad net 60 proc. visų sukilėlių grupių remiasi panašia politine bei religine ideologija, kurią propaguoja „Islamo valstybė“.

Centras teigia, kad pergalė prieš „Islamo valstybę“ nereikštų pasaulinio džihadizmo pabaigos. Nugalėjus „Islamo valstybę“, jų vietą užimti pretenduotų 15 kitų panašių organizacijų.

Pagrindinės organizacijos, kurios galėtų užimti „Islamo valstybės“ vietą yra „al-Nusra“ frontas ir „Ahrar al-Sham“ – organizacijos, siejamos su teroristine organizacija „Al-Qaeda“.

Pasak tyrimų centro, viena iš didžiausių problemų tarptautinei bendruomenei dabar yra būtent šios ideologiškai „Islamo valstybei“ artimos organizacijos. Tačiau jos yra ignoruojamos, nes visas dėmesys telkiamas pergalei prieš „Islamo valstybę“.

Religijos ir geopolitikos centras teigia, kad, norint išvengti vienos radikalios organizacijos pakeitimo kita, turėtų būti vykdomi ne tik kariniai veiksmai prieš „Islamo valstybę“, bet ir stengiamasi fundamentalistams daryti spaudimą religijos ir ideologijos srityje.

Parengė Audrius Ričkus

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.