Vladimiras Putinas paliaubų Sirijoje ėmėsi asmeniškai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas prisidėjo prie to, kad Sirijoje dar labiau įsiliepsnotų pilietinis karas, kai į šalį pasiuntė savo aviaciją. Tiesa, dabar jis pats stengiasi, kad būtų pasiektos paliaubos.

Tiek santykinai saugi Sirijos sostinė Damaskas, tiek kiti karo nualinti miestai tikisi, kad pavyks pasiekti paliaubas.<br>AP nuotr.
Tiek santykinai saugi Sirijos sostinė Damaskas, tiek kiti karo nualinti miestai tikisi, kad pavyks pasiekti paliaubas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2016-02-26 06:47, atnaujinta 2017-06-06 12:55

Apie galimą ugnies nutraukimą Sirijoje tarptautinė bendruomenė kalba atsargiai – patirtis rodo, kad popierinis susitarimas realybe virsta itin retai.

Bet dabar pastangoms pasiekti paliaubas ėmė vadovauti pats V.Putinas.

Skelbiama, kad jis kelias pastarąsias dienas telefonu derėjosi su Irano, Saudo Arabijos, Izraelio ir pačios Sirijos lyderiais, siekdamas užsitikrinti visų šių šalių paramą paliaubų susitarimui.

Be to, V.Putinas įsakė šalies oro pajėgoms rengti mažiau antskrydžių Sirijoje ir nurodė atidaryti koordinavimo centrą, į kurį kariaujančios pusės gali kreiptis dėl paliaubų pažeidimų.

Rusijos prezidentas, regis, rimtai nusiteikęs, kad kartu su amerikiečiais suderintas planas, pagal kurį ugnis Sirijoje būtų nutraukta nuo šeštadienio, būtų įgyvendintas.

Skeptikai iš pradžių teigė kritiškai vertinantys paliaubų perspektyvas. Pirmiausia dėl to, kad „kovos veiksmų nutraukimas“ nebus taikomas operacijoms prieš pagrindines džihadistų grupuotes – „Islamo valstybę“ ir „Al-Nusra“ frontą.

Be to, nors Rusija skelbia, kad kai kurios Sirijos opozicinės grupuotės sutinka su paliaubų sąlygomis, kyla abejonių, ar judėjimai, netiesiogiai susiję su „Al-Nusra“ frontu, tikrai sudės ginklus.

Bet, kaip skelbia „The Guardian“, bent jau Jungtinės Karalystės diplomatai seniai nebetiki, kad Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas apskritai turi įtakos Kremliaus užsienio politikai.

Londone manoma, kad viską sprendžia V.Putinas ir keli svarbiausi jo patarėjai nacionalinio saugumo klausimais.

Todėl ženklus, kad į taikos procesą kišasi pats Rusijos prezidentas, britai laiko teigiamais.

V.Putinas trečiadienį per tris valandas telefonu pasikalbėjo su Saudo Arabijos karaliumi Salmanu, Irano prezidentu Hassanu Rouhani, Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu ir Sirijos lyderiu Basharu al-Assadu.

Gali būti, kad Rusija taip reaguoja į šalies diplomatų jau supeiktą B.al-Assado pareiškimą, esą režimas „atsiims visą Siriją“. V.Putinas galbūt suvokė, kad pilietinį karą pavyks užbaigti tik diplomatinėmis, o ne karinėmis priemonėmis.

Galiausiai Rusijos aviacija jau padėjo režimo Damaske pajėgoms sutvirtinti pozicijas strategiškai svarbiuose Sirijos šiaurės vakaruose, tad Maskvoje greičiausiai manoma, kad B.al-Assadas į derybas galės žengti turėdamas gana geras kortas.

Tiesa, susitarimui dar kliudo Turkija. Šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį pareiškė, kad Ankara už paliaubų ribų mato ir Sirijos kurdų kovotojus – jų pozicijas turkai jau kelias savaites bombarduoja. („The Guardian“, AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?