Uždraustas drabužis Prancūzijoje kelia aistras

Prancūzijoje užvirė karas dėl musulmoniškų maudymosi kostiumėlių. Viduržemio jūros kurortai draudžia juos dėvėti paplūdimiuose. O Korsikoje dėl šiuo apdaru pasipuošusių moterų net kilo riaušės.

Musulmoniškais maudymosi kostiumėliais pasipuošusios moterys nebegali pasirodyti Kanuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Musulmoniškais maudymosi kostiumėliais pasipuošusios moterys nebegali pasirodyti Kanuose.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BBC, „The Daily Telegraph“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-08-16 09:00, atnaujinta 2017-05-15 20:32

Kanų meras Davidas Lisnard’as uždraudė miesto paplūdimiuose dėvėti burkiniais vadinamus maudymosi kostiumėlius, kurie dengia moterų kūną ir plaukus.

Mat tokie drabužiai, anot politiko, gali paskatinti naujus teroro išpuolius Prancūzijos pietuose, kur prieš mėnesį siautėjęs Nicos gyventojas sunkvežimiu pražudė 84 žmones.

„Uždraudžiu dėvėti drabužį, kuris yra islamo ekstremistų simbolis. Dalijamės viešosiomis erdvėmis, todėl turime laikytis taisyklių“, – savo sprendimą gynė meras.

Draudimą apgynė teismas

Nors nė viena musulmonė dar nebuvo nubausta numatyta 38 eurų bauda ar paprašyta persirengti, draudimas sukėlė sąmyšį Prancūzijoje.

Šalies spauda suskubo atkreipti dėmesį, kad D.Lisnard’o draudimas pažeidžia laisvę rengtis taip, kaip patinka.

Nors Prancūzija 2004 metais uždraudė musulmonėms viešosiose vietose dėvėti veidą slepiančius apdarus, burkiniais vilkinčios poilsiautojos šiam draudimui nenusižengia, nes drabužis dengia tik plaukus.

Dėl sprendimo pasipiktinusios žmogaus teisių gynimo organizacijos kreipėsi į teismą, bet draudimas nebuvo panaikintas.

„Maudytis nepritaikytų drabužių dėvėjimas gali būti palaikytas religijos simboliu.

O dėl savo tikėjimo pažeidinėti valdžios nustatytą viešąją tvarką draudžia Prancūzijos įstatymai“, – pranešė Nicos administracinis teismas.

O musulmonų bendruomenės Pietų Prancūzijoje atstovė Feiza Ben Mohamed pareiškė, kad paprastas drabužis negali tapti viešojo saugumo klausimu.

„Meras daro būtent tai, ko nori „Islamo valstybės“ teroristai. Džihadistai nori mūsų jaunuolius įtikinti, kad jie yra atstumti visuomenės, o tada juos patraukti į savo pusę“, – aiškino F.B.Mohamed.

Įtempta atmosfera

Kanų mero pavyzdžiu seka ir kitų miestų valdžia. Antai kito Prancūzijos pajūrio kurorto Vilnevo-Lubė meras Lionnelis Luca taip pat uždraudė burkinius.

„Sužinojau, kad viename mūsų paplūdimių poilsiavo sutuoktinių pora. Moteris maudėsi apsirengusi, todėl manau, kad tai prieštarauja higienos normoms ir yra netinkama tokioje situacijoje“, – aiškino meras.

Savaitgalį dėl musulmoniškų maudymosi kostiumėlių buvo neramu ir Korsikoje. Netoli Sisko miestelio salos šiaurėje savaitgalį kilo susirėmimai tarp vietos gyventojų ir trijų iš Šiaurės Afrikos kilusių šeimų.

Ginčas kilo dėl to, kad turistai fotografavo paplūdimyje poilsiaujančias moteris, kurios buvo apsirengusios burkiniais.

Moterų puolė ginti vyresnio amžiaus musulmonai, o turistų – jauni korsikiečiai. Teisėsauga aiškinasi, kaip ginčas virto riaušėmis, nes po susirėmimų į ligoninę pateko 4 žmonės, o 3 netoliese stovėję automobiliai buvo sudeginti.

Sisko meras Pierre’as-Ange’as Vivoni irgi nutarė, jog šiame Korsikos kurorte nuo šiandien draudžiama vilkėti burkinius.

O sekmadienį antrame pagal dydį Korsikos mieste Bastijoje miestiečiai surengė eitynes, šaukdami: „Čia mūsų namai.“

Nauji grasinimai išpuoliu

Dėl Kanuose įvesto draudimo nuomonę pareiškė ir satyrinis savaitraštis „Charlie Hebdo“, o dėl to redakcija sulaukė naujų grasinimų išpuoliais. Laikraščio viršelyje buvo pavaizduota nuoga paplūdimiu bėganti musulmonų pora ir užrašas „Islamo reforma: musulmonai atsipalaiduoja“.

Dėl skandalingo viršelio „Charlie Hebdo“ sulaukė žinutės, kad nauja ataka yra neišvengiama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.