Kovos Mosule kelia teroro grėsmę ir Europai

Koalicinėms pajėgoms puolant džihadistų užgrobtą Mosulą, iš jo jau pabėgo apie 900 civilių. Kovos tęsis dar ilgai, todėl netrukus Europa gali susidurti ne tiktai su dar viena pabėgėlių banga, bet ir su teroru.

Mosulo atkovojimo operacijoje dalyvauja mažiausiai 25 tūkstančiai karių.<br>AP nuotr.
Mosulo atkovojimo operacijoje dalyvauja mažiausiai 25 tūkstančiai karių.<br>AP nuotr.
Pirmosiomis operacijos dienomis prieglobsčio gali prireikti 200 tūkst. žmonių.
Pirmosiomis operacijos dienomis prieglobsčio gali prireikti 200 tūkst. žmonių.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“

2016-10-20 07:56, atnaujinta 2017-05-10 13:53

Teroristinės grupuotės „Islamo valstybė“ (IV) kontroliuojamame mieste dar slepiasi apie 700 tūkst. civilių. Bet 900 žmonių ieškodami prieglobsčio jau pasiekė Siriją.

Tai pirma didelė grupė civilių, kuri pabėgo iš miesto nuo pirmadienio, kai Irako vyriausybė kartu su koalicija pradėjo islamistų puolimą siekdama išvaduoti jų užgrobtą miestą.

Kovos Mosule gyventojus verčia bėgti iš gimtojo miesto, o į kampą spraudžiamus džihadistus – keršyti.

Civiliai palieka miestą

Jungtinių Tautų Pabėgėlių agentūros (UNHCR) nuomone, aktyvus žmonių judėjimas iš miesto rodo, kad islamistai negali sustabdyti visų civilių nuo pabėgimo.

Bet ta pačia trasa gali pasinaudoti ir iš mūšio lauko bėgantys kovotojai.

Nors Irako valdžia tikino Mosulo gyventojus, kad jiems būtų saugiau likti mieste, dėl galimai IV kovotojų užminuotų kelių, vedančių iš jo, civiliai žvalgosi saugesnės vietos.

Baiminamasi, kad mieste dar likusius civilius džihadistai gali naudoti kaip gyvuosius skydus.

Kai kurie miesto gyventojai teigė, kad IV stabdo iš Mosulo pabėgti siekiančius žmones ir juos verčia apsistoti pastatuose, kuriuos, tikėtina, bombarduos koalicijos aviacija. Tarptautinė migracijos organizacija taip pat įspėjo, kad IV Mosule gali panaudoti ir cheminį ginklą.

Prie Mosulo UNHCR tikisi įkurti pabėgėlių stovyklą, nes skaičiuojama, kad pirmosiomis puolimo operacijos dienomis prieglobsčio gali prireikti net 200 tūkstančių žmonių.

Europa turi pasiruošti

Turkijos gynybos ministras Fikri Isikas įspėjo, kad dėl Mosulo karinės operacijos Turkiją ir galbūt Europą užplūs nauja pabėgėlių banga.

Tą patį pakartojo ir ES saugumo komisaras Julianas Kingas – įspėjo, kad Europa privalo būti pasiruošusi naujam grupuotės IV džihadistų antplūdžiui, jei Irako pajėgos atsikovos šios grupuotės kontroliuojamą Mosulo miestą.

„IV kontroliuojamo šiaurėje esančio Mosulo miesto atsiėmimas gali lemti šios grupuotės kovotojų smurto sugrįžimą į Europą“, – perspėjo J.Kingas.

Nors nesitikima, kad iš Mosulo į Europą patrauks didelis skaičius IV kovotojų, J.Kingas tvirtino nenorįs rizikuoti. Jis nurodė, kad net ir keletas sugrįžusių džihadistų gali kelti „didelę grėsmę, kuriai privalome pasiruošti“.

Išlaikys pozicijas ar Rakoje

Operacija Mosule, kuris buvo užimtas prieš dvejus metus, siekiama suduoti mirtiną smūgį IV teroristams. Tačiau ar taip iš tiesų įvyks? IV grupuotė, net ir pasitraukusi iš Mosulo, savo pozicijas išlaikys Sirijos ar Rakos mieste, kurį jie laiko kalifato sostine. Į pastarąjį jie galimai ir bandys sprukti iš Mosulo.

Tad, viena vertus, tuo pat metu smogti ar Rakai būtų logiškas sprendimas. Kita vertus, tai kelia daug sunkumų, mat čia susikerta ne vienos šalies interesai.

Nors ruošiantis Mosulo operacijai buvo kalbama apie ar Rakos atsikovojimą, kol kas akivaizdu, kad tai nėra daroma. Priežastys gali būti kelios – pirmiausia ar Rakos miesto geografinė padėtis, kurį esą apsunkintų jo atsikovojimą. Tačiau, ko gero, svarbesne priežastimi galima laikyti politinius šalių, siekiančių kovoti su IV, nesutarimus.

Kovą su IV Šiaurės Rytų Sirijoje JAV galėtų vykdyti padedama ten gyvenančių kurdų kovotojų, tačiau tai galėtų sukelti Vašingtono konfliktą su Turkija bei Sirijos sukilėliais. Ankara kurdų sukilėlius laiko teroristine grupuote.

Be to, operacija ar Rakoje galėtų paskatinti JAV ir Rusijos lenktyniavimą, o tai tik dar padidintų įtampą tarp šių šalių.

Todėl kol ar Rakos atkovojimo operacija nėra pradėta, šis miestas taps iš Mosulo pasitraukiančių IV kovotojų prieglobsčiu. (AP, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.