Sirijos vyriausybė vėl nesilaiko paliaubų pažadų: slapta dingo šimtai vyrų

Sirijos kariuomenė sustabdė Alepo puolimą, kad iš jo galėtų pabėgti civiliai, tačiau vėl nesilaiko susitarimų. Gyventojai praneša apie tolesnį bombardavimą, o šimtai vyrų ir berniukų mįslingai pradingo.

Režimo pajėgos trukdo civiliams pabėgti iš sukilėlių kontroliuojamo Alepo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Režimo pajėgos trukdo civiliams pabėgti iš sukilėlių kontroliuojamo Alepo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„The New York Times“ ir „Lietuvos rytas“ inf.

2016-12-10 12:40, atnaujinta 2018-02-09 23:26

Ketvirtadienį vakare po susitikimo su kitais užsienio reikalų ministrais Rusijos diplomatijos vadovas Sergejus Lavrovas pranešė, kad Sirijos pajėgos sustabdė kovos veiksmus sukilėlių kontroliuojamuose Alepo rajonuose.

Tokia pauzė iš antro pagal dydį Sirijos miesto turėjo leisti pabėgti 8 tūkst. civilių, anksčiau įstrigusių rajone, virš kurio vien šią savaitę buvo surengta šimtai antskrydžių ir žuvo dešimtys žmonių.

Tačiau išvykti norinčius sirus gąsdino bepiločių skraidyklių ir tankų šūvių garsai, dėl to jie tikino manę, kad vyriausybės pajėgos – vos už kelių kvartalų.

Kiti apie leidimą pabėgti iš apsiausto rajono iš viso negirdėjo.

Jungtinių Tautų (JT) žmogaus teisių gynėjai taip pat atkreipė dėmesį į žinią, kad šimtai berniukų ir vyrų, pabėgusių iš sukilėlių kontroliuojamų teritorijų, dabar laikomi dingusiais.

JT atstovo Ruperto Colville’io teigimu, Sirijos vyriausybė yra linkusi sulaikyti kai kuriuos civilius, todėl baiminamasi, kad į režimo kontroliuojamas teritorijas perėję sirai buvo suimti.

Prezidento Basharo al-Assado pajėgos dabar teigia perėmusios tris ketvirtadalius anksčiau opozicijos laikyto Rytų Alepo.

Iš šių rajonų iš viso jau pasitraukė dešimtys tūkstančių žmonių, tačiau dar keli šimtai tūkstančių yra įstrigę mieste, kuriame faktiškai nebeliko nė vienos ligoninės.

„Tikėjausi, kad tai bus tikros paliaubos, bet esu nusivylęs. Bombardavimas tęsiasi, girdžiu tai“, – pasakojo odontologas Salemas Abulas Nasseras, po S.Lavrovo žodžių tikėjęsis ramios nakties, bet pažadintas atvykusių naujų sužeistųjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.