Graudūs Alepo gyventojų atsisveikinimai: „Visi miršta, greitai mirsiu ir aš“

Rytų Alepe įstrigę civiliai pradėjo panikuoti ir viešinti graudžius atsisveikinimus, nes bijo, kad evakuotis jiems nepavyks ir pateks į Sirijos režimo pajėgų spąstus.

Civiliai Rytų Alepe bijo dėl savo gyvybės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Civiliai Rytų Alepe bijo dėl savo gyvybės.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 1:08 PM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:27 PM

Trečiadienį iš Rytų Alepo turėjo būti evakuojami civiliai ir sukilėliai, tačiau atsinaujinus susirėmimams ir bombardavimui šis planas buvo atšauktas.

Tiesa, ketvirtadienį evakuacija atnaujinta, bet civiliams saugumas nebūtinai bus garantuotas. Mat sklando pranešimų, kad Sirijos režimo pajėgos jau galimai apšaudė vilkstinę, kuri rengėsi palikti Rytų Alepą. Pasak Sirijos nacionalinės televizijos, bus evakuota 4 tūkst. sukilėlių ir jų šeimų narių.

„Esu namie ir laukiu neišvengiamo likimo, – pasakojo Rytų Alepe įstrigęs 28 metų  Salah Ashkaras. – Nematau, kas dedasi gatvėse, bet girdžiu artėjančias bombas. Nebeliko saugių pastatų, gali būti, kad mus bet kurią akimirką bombarduos.“

Anot socialiniuose tinkluose vaizdo įrašus iš Alepo viešinusio S.Ashkaro, Sirijos režimo pajėgos gatvėse skerdė civilius, įskaitant moteris ir vaikus. Apie panašius įvykius Jungtinėms Tautoms ir aktyvistams pranešė ir daugiau miesto gyventojų, rašo „USA Today“.

„Kur mūsų rėmėjai? – vaizdo įraše klausia Radhwanas Salemas. – Žmonės, kurie tikite žmonija, nesuprantu, kaip visas pasaulis gali stebėti įvykius Alepe ir nieko nedaryti. O Dieve, padėk mums. Mes nebijome mirti. Mes tik norime atgauti laisvę ir ją atimti iš Sirijos prezidento Basharo al-Assado. Aš šiame mieste gyvenau visą gyvenimą ir čia užauginau savo vaikus – esu pasirengęs paaukoti gyvybę, kad apginčiau šeimą.“

Apie situaciją Alepe šią savaitę pasakojo ir 39-erių gydytojas Abdulla Saleemas, kuris gyvena subombarduoto pastato griuvėsiuose.

„Kariai žudo visus, – tvirtino A.Saleemas. – Mano draugai yra gydytojai, kurie suteikia visą įmanomą medicininę pagalbą sužeistiesiems, o dabar jie skerdžiami. Visi miršta, greitai mirsiu ir aš.“

Jam antrino ir 29-erių Abu Zubairas: „Visi gydytojai al-Hajato mūšio lauko klinikoje buvo nužudyti. Mano draugai sumokėjo savo krauju, jie patys pasirinko kovoti už žmogiškumą. Mano žmona žuvo per sprogimą, o prieš tai per puolimą žuvo mano vaikai. Jie mirė, nes nesugebėjome jų ištraukti iš griuvėsių.“

Kiti Rytų Alepo gyventojai buvo pasiryžę kovoti iki paskutinės akimirkos. Pavyzdžiui, 33-ejų Mohsinas Salemas aiškino, kad visi jo draugai „gins Alepą iki paskutinio atodūsio“, o jis pats tenori, kad „pasaulis ir JAV prisimintų juos, jei jie žus“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.