Rusija ir Sirija rengia sukilėlių evakuaciją iš Rytų Alepo

Rusijos gynybos ministerija

Iš Rytų Alepo evakuojami sukilėliai ir civiliai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Iš Rytų Alepo evakuojami sukilėliai ir civiliai.<br>„Reuters“/“Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2016, 11:00 AM, atnaujinta Feb 9, 2018, 10:30 PM

„Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui įsakius, Rusijos ugnies nutraukimo stebėjimo centras, bendradarbiaudamas su Sirijos valdžia, rengia likusių sukilėlių ir jų šeimų narių evakuaciją iš rytinių Alepo rajonų“, – sakoma ministerijos pareiškime.

Sukilėliai bus evakuojami Sirijos šiaurės vakaruose esančio Idlibo miesto link, 20-čia autobusų ir 10-čia greitosios pagalbos automobilių, nurodoma pranešime, kuris, pasak šaltinio Sirijos armijoje, buvo paskelbtas pasiekus naują susitarimą dėl Alepe likusių kovotojų evakavimo.

Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad Sirijos pareigūnai garantavo iš miesto išvykstančių sukilėlių saugumą.

Panaši evakuacija, kuri turėjo vykti trečiadienį ryte, žlugo ir Rusija pranešė, kad Sirijos armija atnaujino savo puolimą prieš rytinę Alepo dalį, nes sukilėliai pažeidė paliaubas, kurių tikslas buvo sudaryti jiems sąlygas pasitraukti.

Sukilėlių pasitraukimas iš Alepo reikštų svarbią pergalę prezidentui Basharui al-Assadui, prieš kurį opozicijos jėgos sukilo 2011 metais.

Trečiadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas sakė, jog Maskva tikisi, kad sukilėlių priešinimasis Alepe baigsis per „dvi ar tris dienas“.

Maskva savo ištikimo sąjungininko B.al-Assado pajėgas remia bombardavimo kampanija. Tuo tarpu Vašingtonas rėmė su režimu kovojančias sukilėlių pajėgas.

Alepo kritimas būtų didžiausias sukilėlių pralaimėjimas nuo Sirijos konflikto pradžios 2011 metais. Atkovojusi Alepą vyriausybė kontroliuotų penkis didžiuosius šalies miestus.

Per beveik šešerius Sirijos karo metus žuvo daugiau kaip 300 tūkst. žmonių, o daugiau kaip pusė visų šalies gyventojų turėjo palikti savo namus. Be to, milijonai sirų pabėgo iš šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?