Damasko kailį išgelbėjusi Rusija nusispjovė į kovą su „Islamo valstybe“

Kai Rusija įsitraukė į Sirijos karą, ji tikino, kad kovoja su islamo teroristais. Tačiau vos buvo atkovotas Basharui al-Assadui svarbus Alepo miestas, rusai nutarė, kad jų pajėgos jau gali krautis mantą.

Rusijos kariškiai Alepe šiuo metu vykdo sprogmenų paieškos operaciją.<br>Rusijos gynybos ministerijos nuotr.
Rusijos kariškiai Alepe šiuo metu vykdo sprogmenų paieškos operaciją.<br>Rusijos gynybos ministerijos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Jan 7, 2017, 1:17 PM, atnaujinta Apr 12, 2017, 2:37 PM

„Gynybos ministerija, vykdydama vyriausiojo vado Vladimiro Putino sprendimą, pradeda mažinti ginkluotųjų pajėgų grupes Sirijoje“, – taip vakar pranešė Rusijos generalinio štabo vadas Valerijus Gerasimovas.

Rusija pranešė atitrauksianti iš vandenų šalia Sirijos savo lėktuvnešį „Admiral Kuznecov“ ir kelis kitus karo laivus. Tai esą bus pirmasis pajėgų mažinimo Sirijoje žingsnis.

Rusijos lėktuvnešis „Admiral Kuznecov“ ir jį lydinčių laivų grupė į Viduržemio jūros rytinę dalį atplaukė lapkričio pirmoje pusėje. Nuo to laiko lėktuvnešis prarado du lėktuvus.

Daugiau detalių, kaip bus mažinamos pajėgos V.Putino gruodžio 29-osios įsakymu, Gynybos ministerija nenurodė.

Maskva ilgai besitęsiančiame Sirijos kare yra pagrindinė prezidento Basharo al-Assado vyriausybės ir pajėgų sąjungininkė.

Sirijos pajėgos praėjusį mėnesį iš sukilėlių atkovojo strategiškai svarbų Alepo miestą, o Rusijai ir Turkijai tarpininkaujant pasiektos paliaubos tęsiasi jau beveik savaitę, todėl B.al-Assadui rusų pagalba nebėra gyvybiškai svarbi. Vis dėlto dar neaišku, kiek užsitęs jų pajėgų atitraukimas iš Sirijos.

Sukilėlių šalininkai Turkijoje ir Rusija tarpininkavo gruodžio 30 dieną įsigaliojusių paliaubų susitarimui. Šiuo metu paliaubų laikomasi, o didžiojoje šalies dalyje yra ramu. Vis dėlto kai kur tęsiasi riboto masto susirėmimai, dėl kurių konflikto šalys kaltina viena kitą.

Siekiama, kad šios paliaubos atvertų kelią taikos deryboms, kurias planuojama surengti šį mėnesį Kazachstano sostinėje Astanoje. Šis procesas galėtų tapti impulsu Jungtinių Tautų tarpininkaujamoms deryboms tarp kariaujančių pusių.

Praėjusią savaitę Rusija ir Turkija susitarė dėl ugnies nutraukimo visoje Sirijos teritorijoje.

Ankara ir Maskva ilgą laiką buvo priešingose Sirijos pilietinio karo stovyklose, nes Turkija siekia prezidento Basharo al-Assado nušalinimo, o Rusijai drauge su Iranu yra svarbūs jo tarptautiniai sąjungininkai.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais Rusija ir Turkija pradėjo glaudžiau bendradarbiauti dėl Sirijos, ypač po vasarą pasiekto susitarimo normalizuoti ryšius, smarkiai pašlijusius po to, kai turkai numušė rusų karo lėktuvą. Ankara įtartinai tylėjo Rusijos remiamoms B.al-Assado pajėgoms perimant viso Alepo kontrolę.

Beje, tai nebe pirmas kartas, kai Rusija praneša apie savo pajėgų atsitraukimą. Taip buvo ir pernai kovą, tačiau išskrido vos keletas karinių lėktuvų, o dauguma jų tęsė atakas iš oro. (BNS, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.