Šiaurės Korėja sutiko uždaryti raketų bandymų kompleksą

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas trečiadienį po Pchenjane įvykusio viršūnių susitikimo su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu sakė, kad „netolimoje ateityje“ surengs istorinį vizitą į Seulą.

Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2018, 6:55 AM, atnaujinta Sep 19, 2018, 11:26 AM

Moon Jae-inas, kuris į Šiaurės Korėją nuvyko siekdamas suteikti naują postūmį įstrigusioms pastangoms eliminuoti Pchenjano branduolinius ginklus, sakė, kad vizitas galėtų įvykti šiais metais, nebent būtų „ypatingų aplinkybių“.

Moon Jae-inas pridūrė, kad Šiaurės Korėja sutiko „visam laikui uždaryti“ Tongčang-ri raketų variklių bandymų ir raketų paleidimo kompleksą „stebint ekspertams iš užsienio šalių“.

Šiaurės Korėja yra paleidusi kelias bandomąsias raketas iš Sohė minimame rajone, tačiau raketas leido ir iš daugelio kitų vietų, įskaitant Pchenjano oro uostą. Šios izoliuotos valstybės balistinių raketų programa yra draudžiama pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas.

Rugpjūčio mėnesį iš palydovų padarytos nuotraukos rodė, kad darbininkai ardo variklių bandymų platformą, pagal JAV prezidentui Donaldui Trumpui jau duotą pažadą.

Moon Jae-inas taip pat sakė, kad Šiaurės Korėja galėtų uždaryti savo branduolinį objektą Jongbjone, jei Vašingtonas imsis „atitinkamų priemonių“.

Tačiau ginklų kontrolės ekspertas Jeffrey Lewisas sakė, jog visuotinai manoma, kad ten esanti urano sodrinimo gamykla „buvo pastatyta su aiškiu tikslu ją paaukoti“. Socialiniame tinkle „Twitter“ ekspertas rašė manantis, kad Šiaurės Korėja turi „mažiausiai dar vieną“ gamybos objektą.

Po simboliškai itin svarbaus abiejų Korėjų lyderių pirmojo susitikimo, įvykusio balandžio mėnesį pusiasalį dalijančioje Demilitarizuotojoje zonoje, ir birželio mėnesį Singapūre įvykusio Kim Jong Uno istorinio susitikimo su JAV prezidentu Donaldu Trumpu pažangos beveik nebuvo.

Singapūre Kim Jong Unas išreiškė paramą Korėjos pusiasalio denuklearizacijai, bet dėl detalių nebuvo sutarta, o vėliau Vašingtonas ir Pchenjanas įsivėlė į ginčus, ką tai reiškia ir kaip tai bus pasiekta.

Vašingtonas spaudžia Šiaurės Korėją įgyvendinti „visišką, patikrinamą ir negrįžtamą“ denuklearizaciją. Tuo tarpu Pchenjanas siekia, kad būtų pasirašyta taikos sutartis, kuri oficialiai užbaigtų 1950–1953 metų Korėjos karą, ir kaltina Vašingtoną keliant „gangsteriškus reikalavimus“ dėl vienašališko nusiginklavimo.

Masiniai plojimai

Kim Jon Uno apsilankymas Seule būtų pirmasis Šiaurės Korėjos lyderio vizitas į Pietų Korėją nuo tada, kai pasibaigus 1950-1953 metų Korėjos karui pusiasalis buvo padalytas.

Ir Seulas, ir Pchenjanas nori skatinti ryšius tarp abiejų šalių. Kim Jong Unas siekia daug turtingesnės Pietų Korėjos bendradarbiavimo dėl ekonominių projektų, o Moon Jae-inas – mažinti JAV ir Šiaurės Korėjos konflikto, kuris nuniokotų ir jo šalį, riziką.

Laikraštis „Rodong Sinmun“, Šiaurės Korėjos valdančiosios partijos ruporas, pirmuose keturiuose iš šešių savo puslapių detaliai aprašė viršūnių susitikimą ir išspausdino 35 nuotraukas.

Pirmajame puslapyje publikuotoje nuotraukoje abu lyderiai, antradienį susitikę Pchenjano tarptautiniame oro uoste, spaudžia vienas kitam ranką ir apsikabina. Kitose nuotraukose įamžinta, kaip jie drauge eina miesto gatvėmis, klausosi koncerto ir skelbia tostus per banketą.

Pchenjanas labai stengėsi propaguoti modernumo ir vieningumo įvaizdį, ir tai atspindi keli programos aspektai.

Trečiadienį vakare Moon Jae-inas ir jo delegacija vakarieniaus neseniai atidarytame žuvies restorane „Taedonggang“ per Pchenjaną tekančios Tedongango upės pakrantėje.

Jis yra priešais Mansu kalvą, kur stovi didžiulės Kim Jong Uno pirmtakų – jo senelio Kim Il Sungo ir tėvo Kim Jong Ilo – statulos.

Vakarienės vieta buvo parinkta Moon Jae-inui pareiškus susidomėjimą galimybe pavakarieniauti kuriame nors vietos restorane su paprastais piliečiais.

Tačiau komplekse esančioje parduotuvėje Šiaurės Korėjos ikrai pardavinėjami po 50 dolerių (42,7 euro) už 50 g stiklainiuką – tokia prabanga yra nepasiekiama daugumai šalies gyventojų.

Vėliau Moon Jae-inas stebės „Masinių žaidynių“ – įspūdingo propagandinio Šiaurės Korėjos šokių pasirodymo – dalį.

Šiame šou dalyvauja dešimtys tūkstančių atlikėjų, o nuolat besikeičiantį foną sudaro 17 490 vaikų, eilės tvarka verčiančių spalvotus knygų lapus – taip vienu Gegužės 1-osios stadiono šonu nuvilnija įvairūs vaizdai.

Anksčiau šį mėnesį per naujausią šou versiją „Šlovingoji šalis“ buvo parodyta filmuota medžiaga, kurioje Moon Jae-inas ir Kim Jong Unas įamžinti drauge per savo pirmąjį susitikimą Panmundžome. Tai nulėmė neįprastą dešimčių tūkstančių Šiaurės Korėjos žmonių, plojančių Pietų Korėjos prezidento atvaizdams, reginį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.