Afganistano eksprezidentas H. Karzai susitiko su įtakingos Talibano grupuotės lyderiu

Buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai trečiadienį susitiko su valdžią šalyje užgrobusio Talibano vienos įtakingos grupuotės, kurią JAV laiko teroristų tinklu, aukšto rango lyderiu.

Buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai susitiko su valdžią šalyje užgrobusio Talibano vienos įtakingos grupuotės aukšto rango lyderiu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Buvęs Afganistano prezidentas Hamidas Karzai susitiko su valdžią šalyje užgrobusio Talibano vienos įtakingos grupuotės aukšto rango lyderiu.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-18 15:25, atnaujinta 2021-08-18 16:44

H. Karzai ir nuverstoje Kabulo vyriausybėje aukštas pareigas ėjęs Abdullah Abdullah, vadovavęs taikos deryboms su talibais, susitiko su Anasu Haqqani parengiamųjų derybų, sakė eskprezidento atstovas. Kaip pranešama, šie susitikimai turi parengti dirbą vėlesnėms deryboms su Talibano aukščiausiuoju politiniu lyderiu mula Abdul Ghani Baradaru.

Jungtinės Valstijos 2012 metais paskelbė Haqqani grupuotę teroristine organizacija. Jos potencialus dalyvavimas būsimoje Afganistano vyriausybėje gali paskatinti paskelbti tarptautinių sankcijų.

Talibanas, praeitą savaitę be kovos užėmęs sostinę ir nuvertęs Vakarų remtą vyriausybę, žadėjo suformuoti „įtraukią islamišką vyriausybę“. Tačiau skeptikai pažymi, kad šis judėjimas anksčiau netoleruodavo nepalaikančių talibų griežto islamistinio valdymo.

Afganistano suniokota Talibanui besipriešinusio kovotojo statula

Afganistano Bamijano mieste buvo nuniokota statula, vaizduojanti vieną žinomą kovotoją su Talibanu, nužudytą šios grupuotės dar prieš jai pirmąkart užgrobiant valdžią šalyje 1996 metais, trečiadienį pranešė vietos gyventojai.

Abdul Ali Mazari – politinis lyderis, atstovavęs Afganistano etninių hazarų bendruomenei – buvo paskelbtas nacionaliniu kankiniu 2016 metais, praėjus daugiau nei dviem dešimtmečiams po Talibano pranešimo, kad šis veikėjas žuvo sraigtasparnyje per susišaudymą.

„Nesame tikri, kas susprogdino statulą, tačiau čia yra įvairių Talibano grupuočių, įskaitant... garsėjančias savo brutalumu“, – naujienų agentūrai AFP sakė vienas vietos gyventojas, pageidavęs likti anonimas.

Kita gyventoja, prisistačiusi tik vardu Zara, pranešė, kad grupė Talibano kovotojų antradienį suniokojo statulą, pasitelkusi granatsvaidį.

„Statula yra sunaikinta, ir žmonės liūdi, bet tuo pačiu bijo“, – sakė ji.

Talibanas, nuverstas prieš 20 metų per JAV vadovaujamą įsiveržimą, surengtą po Rugsėjo 11-osios atakų Amerikoje, praėjusį savaitgalį sugrįžo į valdžią Afganistane.

2001 metais talibai liūdnai pagarsėjo, Bamijane sunaikinę dvi didžiules Budos statulas, kovotojų pripažintas prieštaraujančiomis islamo normoms.

Hazarų mažuma 38 mln. gyventojų turinčiame Afganistano sudaro apie 10–20 procentų. Dauguma šios grupės žmonių yra šiitai ir jau seniai persekiojami radikalių sunitų šioje etniškai susiskaldžiusioje valstybėje.

1995 metais Talibanas pareiškė, kad A. A. Mazari žuvo per susišaudymą būdamas sraigtasparnyje, skraidinusiame jį ir kitus belaisvius į Kandaharą – griežtosios linijos islamistų judėjimo dvasinę gimtinę.

Kaip tuomet pranešė grupuotės atstovas, A. A. Mazari iš sargybinio rankų išplėšė Kalašnikovo automatą ir nušovė šešis Talibano kovotojus, o paskui žuvo pats.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.