Nutekinti dokumentai atskleidė, ką JAV išties galvoja apie Ukrainos šansus greitu metu baigti karą

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtuose nutekintuose slaptuose Pentagono dokumentuose pateikiamas pesimistinis JAV požiūris į karo Ukrainoje būklę, pabrėžiami Kijevo ginkluotės ir oro gynybos trūkumai ir prognozuojama, kad karas dar kelis mėnesius bus aklavietėje.

 Ukrainos kariai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ukrainos kariai.<br> AFP/Scanpix nuotr.
​JAV prezidentas Joe Bidenas balandžio 11<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
​JAV prezidentas Joe Bidenas balandžio 11<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino Suomiją tapus NATO nare. Savo vakariniame kreipimesi jis<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pasveikino Suomiją tapus NATO nare. Savo vakariniame kreipimesi jis<br>IMAGO/Scanpix nuotr.
D. Kuleba.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D. Kuleba.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Blinkenas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Chersonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Chersonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Lymanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Lymanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Bachmutas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Apr 13, 2023, 11:11 AM

Dokumentuose, kurie, atrodo, buvo parengti vasario ir kovo mėnesiais, išsamiai aprašoma daugybė numanomų Ukrainos karinių trūkumų Kijevui rengiantis pavasario kontrpuolimui prieš Rusiją.

Keliuose įslaptintuose dokumentuose įspėjama, kad Ukrainos vidutinio nuotolio oro gynyba, skirta fronto linijų kariams apsaugoti, bus „visiškai sumažinta iki gegužės 23 d.“, o tai reiškia, kad Rusija netrukus gali įgyti pranašumą ore ir Ukraina gali prarasti galimybę sutelkti sausumos pajėgas kontrpuolimui.

Dokumentuose taip pat pabrėžiamos užsitęsusios problemos, susijusios su pačios Rusijos kariniu puolimu, ir prognozuojama, kad artimiausioje ateityje tarp abiejų pusių susidarys aklavietė.

„Tikėtina, kad Rusijos vykdoma alinanti naikinimo kampanija Donbaso regione krypsta į aklavietę, o tai sutrukdys Maskvos tikslui 2023 m. užimti visą regioną“, – teigiama viename iš įslaptintų dokumentų.

Su situacija susipažinę pareigūnai CNN teigia, kad dokumentai, atrodo, yra skirti Pentagono vyresniesiems vadovams, įskaitant Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininką generolą Marką Milley, kasdien rengiamų žvalgybos pranešimų dalis.

Dokumentų, kurių daugelis pažymėti žyma „visiškai slaptai“, nutekinimas yra didelis nacionalinio saugumo pažeidimas, todėl Teisingumo departamentas pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl to, kas galėjo juos nutekinti, o Pentagonas aiškinasi, kokią įtaką nutekinimas turi JAV nacionaliniam saugumui. Be karo Ukrainoje vertinimo, dokumentuose pateikiama žvalgybos informacija, surinkta tiek apie sąjungininkus, tiek apie priešininkus.

Į atsargą išėjęs generolas leitenantas Markas Hertlingas tikino, kad iššūkiai, su kuriais Ukraina susiduria planuodama kontrpuolimą, buvo aiškūs jau kelias savaites, įskaitant būtinybę integruoti naują įrangą ir naujus karius bei užtikrinti pakankamą tiekimo grandinę. Jis nemanė, kad dokumentų nutekėjimas pakeis Kijevo planus.

„Dokumentuose, kuriuos mačiau, nepastebėjau nieko, dėl ko aš, kaip vadas, turėčiau keisti savo planus, – CNN sakė Hertlingas. – Rusai gavo šiek tiek informacijos apie dalinių dislokacijos vietas, amunicijos ir įrangos galimybes, tačiau drįsčiau teigti, kad rusai visa tai ir taip žinojo.“

JAV pareigūnai įspėjo, kad karas gali užsitęsti

Daugeliu atžvilgių karo Ukrainoje vertinimas panašus į tai, ką viešai sakė JAV pareigūnai, nes aukščiausi J. Bideno administracijos pareigūnai sakė, kad konfliktas gali užsitęsti kelis mėnesius, jei ne ilgiau.

Tačiau išsamus ir pesimistinis karo vertinimas griežtai išdėstytas informacinėse skaidrėse apie iššūkius, su kuriais susiduria Ukraina, nepaisant jos pergalių per daugiau nei metus trunkančio karo metu.

Pareigūnas iš šalies, priklausančios „Penkių akių“ dalijimosi žvalgybos informacija susitarimui su JAV, anksčiau CNN sakė, kad nerimą kelia tai, jog nutekinta Ukrainos karo informacija kliudo šaliai kovoti mūšio lauke.

„Ukrainai bus sunku pasiekti laimėjimų, tačiau nepadeda tai, kad privatus JAV vertinimas, rodantis, kad tikėtina metus truksianti aklavietė, buvo atskleistas viešai“, – sakė pareigūnas.

Viešai JAV ir Ukrainos pareigūnai menkino įslaptintų dokumentų reikšmę.

Pasak Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos, po Pentagono dokumentų nutekinimo valstybės sekretorius Antony Blinkenas patikino Ukrainą, kad Jungtinės Valstijos „geležiniu būdu“ remia šalį.

Antradienį vykusio pokalbio metu A. Blinkenas „dar kartą patvirtino geležinę JAV paramą ir griežtai atmetė bet kokius bandymus sukelti abejonių dėl Ukrainos gebėjimo laimėti mūšio lauke“, – antradienį socialiniame tinkle „Twitter“ parašė D. Kuleba.

„JAV išlieka patikima Ukrainos partnerė, sutelkusi dėmesį į mūsų pergalės pažangą ir teisingos taikos užtikrinimą“, – sakė D. Kuleba.

Antradienį spaudos konferencijoje gynybos sekretorius Lloydas Austinas pareiškė, kad departamentas „apvers kiekvieną akmenį, kol rasime nutekintų žvalgybos dokumentų šaltinį“.

CNN peržiūrėjo 53 nutekintus dokumentus, kurie visi, atrodo, buvo parengti nuo vasario vidurio iki kovo pradžios.

Atrodo, kad bent vienas iš dokumentų buvo pakeistas, kaip anksčiau pranešė CNN, jame buvo nurodyti Rusijos ir Ukrainos aukų skaičiai ir daugiau nei perpus sumažintas rusų aukų skaičius, o vėliau jis buvo išplatintas prorusiškuose „Telegram“ kanaluose.

Vis dėlto JAV pareigūnai pripažino, kad didžioji dalis dokumentų atrodo tikri. Ukraina dėl nutekinimo jau pakeitė kai kuriuos savo karinius planus, CNN sakė V. Zelenskiui artimas šaltinis.

Taip pat pasirodė papildomų dokumentų. Laikraštis „The Washington Post“ pirmadienį pranešė apie dar vieną nutekintą dokumentą, kuriame pateiktas niūrus vasario mėn. vertinimas, kad dėl sunkumų, susijusių su kariais, amunicija ir įranga, Ukraina gali „gerokai atsilikti“ nuo savo tikslų planuojamame pavasario kontrpuolime.

Vasario mėn. dokumente teigiama, kad, JAV vertinimu, Ukraina pavasario kontrpuolimui gali suburti 12 kovinių brigadų, iš kurių trys būtų parengtos Ukrainoje, o devynios – apmokytos ir aprūpintos JAV. Šešios brigados būtų parengtos iki kovo pabaigos, o likusios šešios – iki balandžio pabaigos, teigiama dokumente.

Nutekintuose dokumentuose pateikiami išsamūs mūšio lauko pozicijų žemėlapiai, statistiniai duomenys apie nukautų ir sužeistų karių skaičių, taip pat apytiksliai skaičiavimai, kiek tankų, naikintuvų ir kitos ginkluotės buvo dislokuota, taip pat kiek jos sunaikinta.

Vienoje skaidrėje pateikiamas grafikas, kada Ukrainos žemė bus įšalusi, kada purvina ir kada bus palanki judėti.

Pateikiami Ukrainos pajėgų vertinimai aplink Bachmutą, kur šiemet vyko vienos aršiausių kovų tarp abiejų pusių. Viename vasario mėn. atnaujintame žvalgybos vertinime pateikiama išsami informacija apie kaimus, iš kurių Ukrainos kariuomenė pasitraukė ir kurias pozicijas vis dar kontroliuoja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.