Buvęs JAV viceprezidento štabo viršininkas B. Kristolis: labai daug tikimės iš Vilniaus NATO susitikimo

Vilniuje viešintis buvęs JAV prezidento George'o Busho administracijos viceprezidento štabo viršininkas Billas Kristolis sako, kad valstijos iš aukščiausio lygio NATO susitikimo tikisi istorinių sprendimų Ukrainos stojimo į Aljansą klausimu.

NATO valstybių vėliavos.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
NATO valstybių vėliavos.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 10, 2023, 2:10 PM

„Siekiant NATO narystės svarbus yra įsipareigojimo jausmas patiems ukrainiečiams, tikrumo jausmas, kad narystė bus. Taip pat reikalinga Europos ir JAV tvirta parama. Tikrai nežinau, kaip smulkiai visa tai bus įgyvendinta, bet, iš tiesų, mes labai daug tikimės iš Vilniaus NATO aukščiausio lygio susitikimo. Tai bus istorinis žingsnis, jei tai (Ukrainai bus pasiūlyta stoti į NATO – ELTA) nutiks“, – trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė B.Kristolis.

Jis taip pat pabrėžė, kad NATO viršūnių susitikime labai svarbi bus Aljanso narių vienybė.

„Vilniaus NATO susitikime būtina NATO valstybių narių vienybė ir NATO valstybių narių vienybė su Ukraina. Tai patys svarbiausi dalykai“, – atkreipė dėmesį B. Kristolis.

Visgi jis neslepia, kad kelias, kol bus pasiekta NATO narystė, yra sudėtingas ir ilgas, o Ukrainai, šiuo atveju, dar yra nemažai ko nuveikti. Tačiau jis prideda neabejojantis, kad galutinis Ukrainos tikslas – tapti nedalomos Europos dalimi.

„(...) Tikėkimės, kad režimas Rusijoje pasikeis, kad jis bus draugiškesnis, taikesnis. Labai svarbu sėkmingai atstatyti Ukrainą. Galbūt, kuomet bus kontrpuolimas, Ukrainai pavyks atsiimti dalį ar visas žemes, tačiau reikia galvoti apie Ukrainos atstatymą. (…) Būtina rekonstrukcija – korporacijos ar kompanijos neateis pačios į Ukrainą, reikės, kad valstybė tas korporacijas paremtų“, – teigė B. Kristolis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.