Vakarų Krante – didžiausia Izraelio karinė operacija per daugiau nei 20 metų „Hamas“ žada atsakomąjį smūgį

Izraelio pajėgos okupuotame Vakarų Kranto Dženino mieste pradėjo didžiausią karinę operaciją per daugiau nei 20 metų, per kurią, pasak karinio šaltinių, žuvo mažiausiai 10 žmonių, o dar apie 100 buvo sužeista.

 Izraelio pajėgos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Izraelio pajėgos.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Dženino miestas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Dženino miestas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Protestas prie Izraelio operaciją Dženinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Protestas prie Izraelio operaciją Dženinoje.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio kariuomenė anksti pirmadienį pranešė, kad jos aviacija smogė palestiniečių „teroristinei infrastruktūrai“ Dženino mieste Vakarų Krante.<br> EPA/ELTA nuotr.
Izraelio kariuomenė anksti pirmadienį pranešė, kad jos aviacija smogė palestiniečių „teroristinei infrastruktūrai“ Dženino mieste Vakarų Krante.<br> EPA/ELTA nuotr.
Izraelio kariai.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Izraelio kariai.<br>Zuma Press/Scanpix asociatyvi nuotr.
Izraelio reidas Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Izraelio reidas Vakarų Krante.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vakarų Krantas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Vakarų Krantas.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Izraelio karys Sirijos pasienyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Izraelio karys Sirijos pasienyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jul 4, 2023, 1:02 PM

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) savo pareiškime nurodė pradėjusios šiuo metu vykdomą „plataus masto kovos su terorizmu operaciją Dženino miesto teritorijoje ir Dženino stovykloje“, smogdamos „teroristų infrastruktūrai“.

IDF, naudodamos bepiločius orlaivius, surengė apie 10 oro smūgių, o šimtai karių taikėsi į, jų teigimu, kovotojų „vadovavimo ir kontrolės“ centrą, taip pat į ginklų ir sprogmenų gamybos vietas.

Vaizdo įrašuose iš Dženino matyti, kaip Izraelio buldozeriai ardo gatves, siekdami nukenksminti galimus sprogmenis, taip pat užfiksuoti Izraelio tankai greta miesto ribų.

Gyventojai CNN pasakojo, kad rajone girdėjosi sprogimai ir smarkus šaudymas, o vaizdo įrašuose iš įvykio vietos matyti, kaip sužeisti palestiniečiai greitosios pagalbos automobiliais evakuojami į Dženino vyriausybinę ligoninę.

Šimtai palestiniečių šeimų pabėgo iš vietovės, kurioje dabar stūkso griuvėsiai.

Dženino mero pavaduotojas Mohammedas Jarraras teigė, kad buvo sugriauti namai ir infrastruktūra, pabėgėlių stovykloje nutrauktas elektros energijos ir vandens tiekimas.

Šešiolikmetė Dženino gyventoja Duha Turkman sakė, kad jiems buvo duotos dvi valandos evakuotis.

„Išbėgome su žmonėmis iš stovyklos, tiek daug vaikų ėjo su savo tėvais išsigandę ir verkdami, jie nesuprato, kas su jais vyksta ir kodėl, – pasakojo ji CNN. – Daugelis buvo dingę, šeimos ieškojo narių, su kuriais negalėjo susisiekti dėl nutraukto elektros energijos tiekimo.“

Penki iš per išpuolį žuvusiųjų buvo paaugliai, pranešė Palestinos sveikatos apsaugos ministerija, vėliau pridūrusi, kad dešimtojo žuvusio palestiniečio kūnas buvo rastas antradienį.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, vienuoliktą palestinietį Izraelio pajėgos nušovė netoli Ramalos Vakarų Krante per atskirą incidentą.

IDF vyriausiasis atstovas spaudai kontradmirolas Danielis Hagari anksčiau žurnalistams sakė, kad Dženine buvo nužudyti „aštuoni teroristai“ ir, kiek mums žinoma, „nėra žuvusių ne kovotojų“.

D. Hagari pripažino, kad tarp sužeistųjų yra civilių, tačiau tvirtino, kad operacija buvo nukreipta tik prieš „teroristus“.

„Tai nėra invazija į Dženiną, ji nėra nukreipta prieš Palestinos savivaldą. Tai nėra nukreipta prieš nekaltus palestiniečius. Ji nukreipta prieš šioje stovykloje esančius teroristus“, – pareiškė jis.

Reidas iš karto sulaukė pasmerkimo. Palestinos savivaldos prezidentas Mahmoudas Abbasas šią plataus masto Izraelio karinę operaciją pavadino „nauju karo nusikaltimu“.

„Saugumas ir stabilumas regione nebus pasiektas, jei to nepajus mūsų Palestinos žmonės. Tai, ką Izraelio okupacinė valdžia daro Dženino mieste ir jo stovykloje, yra naujas karo nusikaltimas prieš mūsų beginklius žmones“, – sakė jis, kaip pranešė prezidento atstovas spaudai Nabil Abu Rudeineh.

Egiptas taip pat pasmerkė Izraelio įsiveržimą ir pavadino jį „agresijos aktu“.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanjahu sakė, kad kariuomenė veikė „prieš teroristų tvirtoves Dženine“.

„Teroristai vykdė žiaurius išpuolius, žudė Izraelio civilius gyventojus, vyrus, moteris ir vaikus, tiek vaikų, kiek tik rado“, – teigė jis.

Siaubinga diena

35 metų Dženino gyventoja Lina Amouri pasakojo, kad jos šeima slėpėsi nuo apšaudymo, kol išgirdo pavojaus signalus iš mečetės, skelbiančius apie evakuaciją.

„Visi slėpėmės viename bute, kuris neturėjo langų, kad nerizikuotume, jog į ką nors pataikys kulka. Trys moterys ir šeši vaikai nuo 1 iki 9 metų, nuo 5 val. ryto, be elektros ir interneto ryšio. Tai buvo siaubinga diena“, – patikino ji.

„Vaikai visą dieną verkė, o mes nežinojome, kaip juos nuraminti, vienintelis dalykas, kurį galėjome padaryti, tai melstis kartu, kai lauke girdėjome sprogimus ir buldozerius“, – apgailestavo moteris.

L. Amouri taip pat palygino įvykio vietą su stichine nelaime.

„Kai pirmą kartą išėjome pasižiūrėti, kas vyksta, tai buvo visiškai kitokia vieta, visos gatvės buvo suartos, vandentiekio ir kanalizacijos vamzdžiai nutrūkę, elektros stulpai nuversti, automobiliai suversti vienas ant kito. Atrodė, kad ką tik praūžė audra kartu su žemės drebėjimu“, – Izraelio pajėgų išpuolį apibūdino gyventoja.

Paauglė D. Turkman CNN pasakojo, kad prieš evakuaciją, prasidėjus operacijai, jos šeimos namus užėmė Izraelio pajėgos, apvertusios butą „aukštyn kojomis“.

„Anksti ryte jie įsiveržė į mūsų namus, mus visus uždarė viename kambaryje, penkias moteris ir du vaikus viename kambaryje, o kitame kambaryje uždarė penkis vyrus – mano tėvą, brolius ir dėdes“, – kalbėjo ji.

„Jie užėmė namą kaip snaiperių poziciją, kad galėtų atakuoti stovyklą, tuo tarpu mes negalėjome naudotis tualetu, patekti į virtuvę ar ką nors daryti, tik sėdėti kambaryje ir klausytis sprogimų lauke“, – pyko mergina.

Humanitarinė prieiga

JT specialusis koordinatorius Artimųjų Rytų taikos procesui Toras Wenneslandas pareiškė, kad palaiko tiesioginius ryšius su visomis susijusiomis šalimis, siekdamas skubiai deeskaluoti padėtį Dženine ir užtikrinti humanitarinės pagalbos prieinamumą.

„Ši operacija vykdoma po kelis mėnesius augančios įtampos, kuri dar kartą primena mums apie itin nestabilią ir nenuspėjamą padėtį visame okupuotame Vakarų krante. Visi turi užtikrinti, kad civiliai gyventojai būtų apsaugoti“, – pabrėžė T. Wenneslandas.

Pasak Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugijos Dženine direktoriaus Mahmoudo al-Saadi, pagalbos ekipažams neleista veikti stovykloje.

„Greitosios medicinos pagalbos ekipažams pavyko evakuoti keletą sužeistųjų, prie kurių jie galėjo prieiti. Greitosios medicinos pagalbos ekipažai buvo atvykę iš kitų gubernijų, kad suteiktų pagalbą“, – sakė al-Saadi.

Tarptautinė medicinos pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (MSF) taip pat apkaltino Izraelio pajėgas trukdant suteikti medicininę pagalbą Dženine.

„MSF darbuotojai nuo 2 val. vietos laiku gydo pacientus Chalilo Suleimano ligoninėje, kurios kieme per išpuolį nukrito keli dujų užtaisai. Iki šiol darbuotojai priėmė 55 sužeistus pacientus, tarp jų – žmones su šautinėmis žaizdomis galvoje ir kai kuriuos, kurie buvo sužeisti ašarinių dujų balionėliais“, – pranešė MSF.

Pasak MSF pareiškimo, karinė operacija ne tik pareikalavo aukų, bet ir sutrikdė sveikatos priežiūros struktūrų veiklą, todėl buvo apsunkinta medicininė pagalba.

Izraelio pajėgos atmetė teiginius, kad greitosios pagalbos automobilių ekipažai susiduria su kliūtimis.

Pajėgų atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas pirmadienį teigė žurnalistams, kad vienas iš operacijos tikslų – palaužti kovotojų „saugaus prieglobsčio“ mentalitetą Dženino stovykloje, ją apibūdinęs kaip „širšių lizdą“.

Pirmoji oro smūgių serija buvo pradėta 1 val. 14 min. vietos laiku, o po jos atvyko IDF sausumos pajėgos.

Pasak Izraelio, iš Dženino buvo surengta apie 50 šaudymo išpuolių prieš izraeliečius.

Nors IDF atstovas atsisakė komentuoti dalyvaujančių pajėgų skaičių, jis teigė, kad teritorijoje veikė maždaug brigados dydžio karinis vienetas, o tai yra mažiausiai 500 karių.

IDF teigė, kad smogė bendram Dženino stovyklos operatyvinio valdymo centrui ir Dženino brigados, palestiniečių kovotojų grupuotės, siejamos su „Islamo džihadu“, operatyvininkams.

„Operatyvinis vadovavimo centras taip pat tarnavo kaip pažangus stebėjimo ir žvalgybos centras, vieta, kur ginkluoti teroristai rinkdavosi prieš teroristinę veiklą ir po jos“, – teigė IDF, pridurdama, kad stovykla buvo „ginklų ir sprogmenų vieta“ ir „teroristų veiksmų koordinavimo ir ryšių centras“.

„Be to, vadavietė suteikdavo prieglobstį ieškomiems asmenims, pastaraisiais mėnesiais dalyvavusiems vykdant teroro išpuolius šiame rajone“, – teigiama pranešime.

Taip pat teigiama, kad pajėgos nusitaikė į ginklų gamybos ir sprogstamųjų įtaisų sandėliavimo vietą ir konfiskavo „savadarbį raketų paleidimo įrenginį“ bei papildomų ginklų.

Vėliau pirmadienį IDF orlaivis smogė netoli mečetės „siekdamas pašalinti grėsmę“, o kariai įsitraukė į susišaudymą su kovotojais.

Kariniai buldozeriai ardė stovyklos gatves, o tai, IDF teigimu, buvo daroma siekiant nukenksminti galimus sprogstamuosius užtaisus, užkastus po keliais.

Raginimai imtis veiksmų

Reaguodama į pirmadienio išpuolius, „Hamas“ paragino kovotojus Vakarų Krante ir Jeruzalėje smogti Izraeliui „visomis įmanomomis priemonėmis“, sakoma grupuotės pareiškime.

Palestiniečių „Islamo džihadas“ teigė, kad „atliks savo pareigą“ sustabdydamas „žudynes“ Dženine.

Pirmadienio popietę Izraelio policija pranešė, kad Bnei Brake, netoli Tel Avivo, palestinietis paauglys peiliu sužalojo izraelietį. Izraelio policija teigė, kad paauglys tvirtino, jog „peiliu žmogui dūrė reaguodamas į įvykius Dženine“. Izraelietis buvo stipriai sužeistas ir išvežtas į ligoninę.

Dženino brigada teigė, kad savadarbiais sprogstamaisiais užtaisais smarkiai apgadino bent vieną Izraelio karinę transporto priemonę, o jos kovotojai ir toliau susirėmė su Izraelio pajėgomis, „kad užkirstų kelią jų judėjimui stovyklos viduje“.

Palestiniečių „Islamo džihadas“ pareiškė, kad atsakydamas į Izraelio operacijas Dženine, jis susikaus su priešu „visais įmanomais atsakomaisiais veiksmais“.

„Agresija prieš Dženiną nepasieks savo tikslų, Dženinas nepasiduos. Atsakydami į priešo agresiją Dženine, mes susidursime su priešu visais įmanomais atsakomaisiais veiksmais“, – savo oficialiame „Telegram“ kanale paskelbė kovotojų grupuotė.

Artėjant nakčiai daugiau kaip 500 palestiniečių šeimų pradėjo palikti pabėgėlių stovyklą, bijodami, ką atneš ateinančios valandos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.