JK gynybos ministerijoje – skaudi klaida: slaptą informaciją išsiuntė Rusijos sąjungininkui

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija penktadienį pranešė pradėjusi tyrimą po to, kai pareigūnai dėl spausdinimo klaidos netyčia išsiuntė elektroninius laiškus su įslaptinta informacija Rusijos sąjungininkui Maliui.

JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as.<br> AFP/Scanpix nuotr.
JK gynybos sekretorius Benas Wallace'as.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-07-28 12:45

Ministerija patvirtino, kad buvo klaidingai persiųstas „nedidelis skaičius“ elektroninių laiškų, o laikraštis „The Times“ pranešė, kad jie buvo skirti JAV gynybos departamentui, tačiau vietoj to buvo išsiųsti Maliui.

Pasak laikraščio, klaida įvyko dėl to, kad pareigūnai siuntė žinutes adresu, kuris baigėsi Vakarų Afrikos šalies domenu .ml, o ne panašiu JAV kariuomenės domenu .mil.

Daugumoje žinučių buvo pateikiama nereikšminga informacija, pavyzdžiui, pareigūnų atostogų grafikas, tačiau dalyje jų buvo išsamiai aprašomi JK hipergarsinių raketų tyrimai, rašoma laikraštyje.

Šie faktai atskleisti po to, kai praėjusią savaitę laikraštis „Financial Times“ pranešė, kad milijonai JAV kariuomenės elektroninių laiškų dėl spausdinimo klaidų buvo išsiųsti į Malį.

„Pradėjome tyrimą po to, kai nedidelis skaičius elektroninių laiškų buvo per klaidą persiųstas į neteisingą elektroninio pašto domeną“, – sakoma JK gynybos ministerijos pareiškime.

„Esame įsitikinę, kad juose nebuvo jokios informacijos, kuri galėtų pakenkti operaciniam saugumui ar techniniams duomenims, – rašoma jame. – Visa neskelbtina informacija dalijamasi sistemose, sukurtose taip, kad būtų kuo labiau sumažinta klaidingo nukreipimo rizika“.

Ministerija pridūrė, kad ji „nuolat peržiūri savo procesus ir šiuo metu vykdo informacijos valdymo, duomenų praradimo prevencijos ir neskelbtinos informacijos kontrolės tobulinimo programą“.

Malis yra vienas iš kelių Rusijos sąjungininkų Afrikoje, ten veikia Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“. Jo sukarintos pajėgos saugo dabartinį režimą, vykdo karines operacijas ir mokymus, konsultuoja kasybos įstatymų ir net konstitucijos peržiūros klausimais.

Šią savaitę JAV įvedė sankcijas Malio gynybos ministrui ir dviem pareigūnams, kuriuos apkaltino pagalba „Wagner“ kuri, pasak Vašingtono, šioje šalyje veikia „kaip netiesioginė Kremliaus karinė jėga“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.