Baltieji rūmai: Rusijos ir Šiaurės Korėjos derybos dėl ginklų „aktyviai eina į priekį“

Baltieji rūmai trečiadienį pranešė, kad Rusija slapta ir aktyviai derasi su Šiaurės Korėja dėl įvairių šaudmenų ir atsargų, skirtų Maskvos karui Ukrainoje, įsigijimo.

Šiaurės Korėja.<br>EPA-ELTA nuotr.
Šiaurės Korėja.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2023, 8:06 PM, atnaujinta Aug 30, 2023, 8:07 PM

„Rusijos ir KLDR derybos dėl ginklų aktyviai eina į priekį“, – sakė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo atstovas Johnas Kirby, pridurdamas, kad pagrindinis derybų objektas yra artilerijos amunicija Maskvos pajėgoms.

J. Kirby pažymėjo, kad Šiaurės Korėja, nepaisant jos neigimų, pernai tiekė Rusijai įvairias raketas, kurias naudojo privati samdinių grupuotė „Wagner“.

Jis sakė, kad neseniai Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu buvo nuvykęs į Korėjos Liaudies Demokratinę Respubliką, siekdamas įsigyti papildomos amunicijos karui. „Po šio vizito prezidentas (Vladimiras) Putinas ir KLDR lyderis Kim Jong Unas apsikeitė laiškais, kuriuose įsipareigojo stiprinti dvišalį bendradarbiavimą“, – žurnalistams sakė J. Kirby.

Jungtinėse Tautose JAV, Jungtinė Karalystė, Pietų Korėja ir Japonija paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame teigė, kad bet koks tokio pobūdžio sandoris pažeistų Saugumo Tarybos rezoliucijas, draudžiančias ginklų sandorius su Šiaurės Korėja, t. y. rezoliucijas, kurioms pritarė pati Maskva.

Jų teigimu, po S. Šoigu vizito Pchenjane kita Rusijos pareigūnų grupė išvyko į Šiaurės Korėją tolesnėms deryboms dėl ginklų pirkimo.

„Rusija derasi dėl didelių kiekių ir įvairių rūšių amunicijos iš KLDR, kuri bus naudojama prieš Ukrainą“, – sakoma šalių pareiškime.

„Šie potencialūs sandoriai taip pat gali apimti žaliavų, kurios padėtų Rusijos gynybos pramonės bazei, tiekimą, – sakė jos. – Visi tokie ginkluotės sandoriai būtų rimtas rezoliucijų, kurias Saugumo Taryba vienbalsiai priėmė po KLDR praeityje atliktų branduolinių bandymų ir balistinių raketų paleidimų, pažeidimas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.