Netoli Taivano pastebėti 55 Kinijos karo lėktuvai

Netoli Taivano per vieną dieną buvo pastebėti 55 Kinijos karo lėktuvai, antradienį pranešė šios demokratiškai valdomos salos gynybos ministerija.

Kinijos karo lėktuvas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Kinijos karo lėktuvas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 19, 2023, 8:26 AM, atnaujinta Sep 19, 2023, 8:27 AM

Apie tai paskelbta praėjus dienai po to, kai per 24 valandų laikotarpį nuo sekmadienio iki pirmadienio ryto prie Taivano krantų buvo pastebėta rekordiškai daug Kinijos karo lėktuvų – 103. Antradienį ministerija nurodė, kad nuo pirmadienio iki antradienio ryto aplink salą skraidė 55 Kinijos orlaiviai ir plaukė septyni karinio jūrų laivyno laivai.

Kinija laiko Taivaną nuosava teritorija ir yra pažadėjusi ją susigrąžinti, prireikus – jėga. Pastaraisiais metais Pekinas didina diplomatinį ir karinį spaudimą Taipėjui.

Antradienį Taivano gynybos ministerija apkaltino Kiniją vykdant „provokuojančius veiksmus“, kurie „kursto įtampą ir blogina saugumą regione“. Pasak Taipėjaus, maždaug pusė iš 55 pastebėtų orlaivių kirto vadinamąją Taivano sąsiaurio vidurio liniją, kuri laikoma neoficialia siena, skiriančia Taivaną ir Kiniją, ir įskriejo į pietvakarinę ir pietrytinę Taivano oro gynybos identifikavimo zonos (ADIZ) dalis.

Pirmadienį Taivanas taip pat paragino Kiniją „nedelsiant liautis vykdžius tokius destruktyvius vienašališkus veiksmus“.

Kinijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį nekomentavo lėktuvų ir laivų manevrų, tačiau atstovė Mao Ning pakartojo Pekino poziciją, kad Taivanas priklauso Kinijai, o Taivano sąsiaurio vidurio linija esą „neegzistuoja“.

Taivanas pastarosiomis dienomis stebi padidėjusius praskriejančių Kinijos lėktuvų ir praplaukiančių laivų skaičius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.