Buvęs Pentagono pareigūnas nurodė, kada galėtų įvykti branduolinis konfliktas: NATO šalys turi būti pasirengusios

Šiaurės Atlanto aljanso šalys turėtų pasirengti galimam taktinių branduolinių ginklų panaudojimui. Branduolinis konfliktas gali įvykti, kai JAV dėmesį atitrauks Kinija.

 F-35 naikintuvas.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
 F-35 naikintuvas.<br>SWNS/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 1, 2023, 8:42 PM, atnaujinta Oct 1, 2023, 8:43 PM

„Vangūs Rusijos pajėgų veiksmai pirmosiomis karo Ukrainoje dienomis gali įtikinti kai kuriuos NATO narius, kad būsimą Rusijos grėsmę Aljansui galima suvaldyti visų pirma pasinaudojant NATO konvenciniu pranašumu ir didesniu atgrasymu nuo Rusijos branduolinio ginklo panaudojimo būsimo konflikto metu. Tai pavojingas klaidingas įsitikinimas“, – savo straipsnyje rašė buvęs aukšto rango Pentagono pareigūnas Gregory Weaver.

Pasak jo, Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas įsiveržti į šalį parodė ir didelį polinkį rizikuoti, ir gilias klaidas planuojant šį procesą.

„Toks rizikos ir klaidingų apskaičiavimų derinys kelia didžiulį nerimą, ypač kartu su nuolatiniais Rusijos grasinimais eskaluoti branduolinius ginklus...

NATO vadovai turi suvokti, kad Rusijos pajėgų veiksmai Ukrainoje gali padidinti Rusijos priklausomybę nuo branduolinių ginklų. Hipotetiniame būsimame kare su NATO Rusija greičiausiai pajustų poreikį panaudoti branduolinius ginklus konflikto pradžioje, kad pasiektų pergalę arba užkirstų kelią pralaimėjimui. Tai reiškia, kad atgrasyti Rusiją nuo ribotos branduolinės eskalacijos taps dar svarbiau nei atgrasyti nuo Rusijos konvencinės agresijos“, – teigiama straipsnyje.

Buvęs Pentagono pareigūnas mano, kad branduolinis konfliktas gali kilti tuo metu, kai JAV dėmesį atitrauks karas su Kinija dėl Taivano, o JAV pajėgos bus paskirstytos tarp dviejų karo veiksmų teatrų, todėl atgrasyti Rusiją nuo branduolinio ginklo panaudojimo prieš NATO išliks aktualu net ir pasibaigus karui Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.