Izraelio ambasadorė įvardijo 3 svarbiausius šalies tikslus: „Šį kartą viskas kitaip“

Iš Gazos Ruožo į Izraelį antradienio naktį vėl buvo paleista raketų, Izraelio pajėgos sudavė atsakomuosius smūgius. Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai pranešė, kad „daugiau ar mažiau“ atkūrė visišką pasienio su Gazos ruožu tvoros kontrolę po to, kai šeštadienį ją pralaužė netikėtą ataką surengę „Hamas“ kovotojai.

Konfliktas Izraelyje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Konfliktas Izraelyje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Konfliktas Izraelyje. Žmonės išreiškia palaikymą Izraelio žmonėms Buenos Airėse 2023 m. spalio 9 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Izraelyje. Žmonės išreiškia palaikymą Izraelio žmonėms Buenos Airėse 2023 m. spalio 9 d.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr. 
Konfliktas Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr. 
Karinė operacija prieš Izraelį.<br>EPA-ELTA nuotr.
Karinė operacija prieš Izraelį.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Scanpix, ZUMAPRESS.com nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Scanpix, ZUMAPRESS.com nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Netoli Gazos sienos esančiame Sderoto mieste Izraelis per atsakomąją ataką sunaikino policijos nuovadą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Netoli Gazos sienos esančiame Sderoto mieste Izraelis per atsakomąją ataką sunaikino policijos nuovadą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Scanpix, AFP nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>Scanpix, AFP nuotr.
Konfliktas Izraelyje. Gaza.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Konfliktas Izraelyje. Gaza.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Įvykiai Izraelyje.<br>EPA-ELTA nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (14)

Lrytas.lt

2023-10-10 16:17, atnaujinta 2023-10-10 16:18

Izraelio ambasadorė Lietuvoje Hadas Wittenberg Silverstein „Lietuvos Ryto" televizijos laidai „Nauja Diena“ teigė, kad šeštadienį teroristinė grupuotės „Hamas“ ataka prieš Izraelį buvo netikėta – vyko žydų šventė, kurios metu izraeliečiai ketino praleisti laiką su savo šeimomis ir bendruomenėmis. Anot jos, teroristai į Izraelį ėmė veržtis ir sausuma, ir oru, ir jūromis.

– Kaip apibūdintumėte tai, kas įvyko Izraelyje šį savaitgalį?

– Savaitgalis prasidėjo labai ramiai. Buvo šabas, kuris izraeliečiams yra nedarbo diena. Be to, vyko žydų šventė, kurios metu izraeliečiai ketino praleisti laiką su savo šeimomis ir bendruomenėmis.

Ir mes likome nustebinti didžiulių teroro išpuolių, kurie įvyko dviem būdais. Vienas jų – raketomis apšaudant Izraelio miestus, įskaitant Tel Avivą ir Jeruzalę bei daugelį kitų. O kitas – kelioms teroro užpuolikų grupėms įsiskverbiant į įvairius kibucus, nedidelius kaimus bei vietoves Izraelyje.

– Kokios vietos Izraelyje yra pavojingiausios?

– Šiuo metu pietų fronte tvyro didžiulė įtampa. Deja, kai kuriuose Izraelio kaimuose ir miestuose vis dar yra teroristų, o šiuo metu vyksta mūšiai. Tačiau yra ir kitų vietų, kurioms grasinama raketomis. Jos gali pažeisti daugelį Izraelio vietų. Taip pat turime nepamiršti, kad fronte, šiauriniame fronte, yra dar viena teroristinė organizacija – „Hezbollah“, kuri taip pat grasina.

Izraelis yra labai maža šalis, daug mažesnė už Lietuvą, tad į daugelį vietų lengva nusitaikyti. Be to, mes susiduriame su teroristinėmis organizacijomis, kurios tikrai neturi jokių ribų.

– Ar buvo galima išvengti šių išpuolių?

– Žinote, mes visi esame labai protingi, kai viskas jau padaryta. Izraelis deda daug pastangų, kad užtikrintų, jog piliečiai būtų apsaugoti. Daug investavome į „Geležinį kupolą“ ir kitas sistemas. Taigi šia prasme Izraelis ir IDF (Izraelio gynybos pajėgos) dėjo daug pastangų.

Tačiau, žinoma, reikėjo numatyti, kai priešais tave yra priešas, kuris ne tik labai skiriasi savo veikimo būdais, bet ir gauna daug paramos iš įvairių šalių, daugiausia iš Irano. Sunku, ir vėlgi, manau, kad yra daug klausimų ir dalykų, kurie bus aptarti vėliau, bet šiuo metu dar per anksti apie tai kalbėti.

– Jūs paminojete, kad Iranas yra vienas iš teroristinių organizacijų finansavimo ir paramos šaltinių. Kaip jos yra finansuojamos? Koks yra Irano vaidmuo ir kiek tai yra oficialusis Iranas?

– Deja, jau daugelį, daugelį metų Iranas vaidina svarbų vaidmenį bandydamas paveikti kelias šalis. Taip pat galiu paminėti Siriją ir iš dalies Libaną, kurie remia teroristinę veiklą ne tik Izraelio pasienyje, bet ir prieš žydų taikinius bei Izraelio taikinius visame pasaulyje.

Taigi, tai mums yra gerai pažįstama. Omenyje turiu visus, kurie seka naujienas, žino, kad Iranas grasina Izraelio valstybei ir norėtų ją sunaikinti. Tačiau taip pat svarbu pasakyti, kad Iranas iš tiesų aktyviai veikia ne tik tame regione, bet ir kituose regionuose.

Žinome, kad Iranas dalyvavo remiant Rusiją jos agresijoje prieš Ukrainą. Taigi tai priklauso ne tik nuo Artimųjų Rytų, bet ir nuo kitų regionų.

– Ar įžvelgiate Rusijos vaidmenį arba būdą, kaip konfliktas Izraelyje gali būti išnaudojamas dalyvaujant Rusijai, atsižvelgiant į visą saugumo padėtį regione ir visame pasaulyje.

– Aš taip toli neičiau. Izraelis palaiko diplomatinius santykius ir koordinuoja veiklą su Rusija. Taigi, aš nematau Rusijos įsitraukimo. Tačiau mums didelį nerimą kelia Irano įsitraukimas. Mes šiuo klausimu susirūpinę ir aktyviai siekiame užkirsti tam kelią – tiek jų pagalbai „Hezbollah“ šiaurinėje dalyje, tiek, žinoma, ir teroristinei organizacijai, kuri dabar veikia gatvėse, tiek Gazos ruože.

– Koks šiuo metu yra galutinis teroristinių organizacijų tikslas? 

– Deja, šį kartą joms labai sėkmingai pavyko pakenkti Izraelio valstybei, Izraelio civiliams, Izraelio dvasiai. Tačiau tai yra nepalaužiamas dalykas, ir manau, kad dabar tai matome. Taip, buvome nustebinti. Yra daugybė nužudytų žmonių, įskaitant kūdikius ir vaikus, pagyvenusius žmones ir ištisas šeimas. Matote nuotraukas, kuriose užfiksuotos ištisos šeimos, netekusios vaikų ir tėvų.

Vis dėlto manau, kad Izraelio piliečių solidarumas, kurį jie rodo dabar, yra tikrai nepalaužiamas. Izraelis yra vieningas. Mums tikrai kyla grėsmė ir mes padarysime viską, kad apsigintume.

– Kalbama, kad konfliktas Izraelyje gali būti panaudotas keičiant saugumo struktūrą visame pasaulyje, pavyzdžiui tai, kad jis gali padidinti Kinijos agresyvumą Taivano atžvilgiu. Žinoma, yra kitų aktyvių konfliktų visame pasaulyje, įskaitant Rusijos agresiją prieš Ukrainą. Kaip manote, ar šis konfliktas gali būti išnaudotas panašiai?

– Viskas yra įmanoma. Izraelis nepradėjo šio karo ir mes jo nenorime. Jis mums buvo primestas, ir mes padarysime viską, kad apsaugotume savo sienas kiek tai priklauso nuo Izraelio. Mūsų priešas yra teroristinė organizacija. Tai ne Gazos gyventojai, tai ne žmonės Libane ar kitose vietose, bent jau aplinkinėse.

Visų pirma, mūsų ketinimas yra užtikrinti, kad susigrąžintume Izraelio kontrolę. Antra, padarysime viską, kad iš Gazos ruožo būtų sugrąžinti pagrobti įkaitai. Ir trečia, užtikrinti, kad „Hamas“ kaip organizacija nebegalėtų veikti. Jei tai priklausys nuo mūsų, neketiname peržengti ribų.

– Kaip užtikrinti, kad teroristinės organizacijos nebegalėtų veikti ir būtų išardytos?

– Yra įvairių priemonių, kaip tai pasiekti, ir šiuo metu Izraelyje vis dar diskutuojama. Žinoma, mes turime labai stiprias oro pajėgas, tačiau puikiai žinome, kad ruože yra Izraelio piliečių, todėl veikiausiai būsime priversti tai daryti kitais būdais.

Spėju, kad to bus bandoma pasiekti artimiausiomis dienomis.

– Esu įsitikinęs, kad Izraelyje nematyti įprasto gyvenimo. Kaip dabar atrodo civilių padėtis?

– Manau, kad dedamos didžiulės pastangos. Dabar daugiau nei 300 tūkst. žmonių iš rezervo buvo pakviesti atlikti tarnybą ir jie jau prisijungia prie savo dalinių. Taigi šia prasme mes stengiamės plėsti savo pajėgumus.

Padėtis, žinoma, kad gerėja. Pamažu atgauname įvairių vietų kontrolę. Buvo daug teroristų kovotojų, kurie puolė mažus kaimelius kibucuose palei sieną.

Pamažu atgavome daugelio iš jų kontrolę, tačiau kai kuriose vietose vis dar vyksta mūšiai su teroristų grupuotėmis. Bet vėlgi, kaip jau sakiau, tai yra viena dalis, nes tai vyksta Izraelio teritorijose, kita dalis vyks Gazos ruože.

Tam tikra prasme mes pamažu pradedame kontroliuoti padėtį, tačiau tam prireiks šiek tiek laiko. Tai labai sudėtinga situacija.

– Kiek ilgai mes vadinsime šį karą Izraelyje karu?

– Kaip ir panašiose situacijose, labai sunku pasakyti, nes žinome, kaip jos prasideda, tačiau visiškai neaišku kaip išsivystys ir kuo baigsis. Deja, Izraelio istorijoje jau buvo keli karai, kai kurie iš jų buvo trumpi. Visi žinome šešių dienų karą ir kitus greitus karus, bet šį kartą viskas kitaip, nes, kaip minėjau, abiejose pusėse yra piliečių.

Skirtingai nei „Hamas“, kuri kontroliuoja palestiniečių Gazos ruožą ir visiškai nesirūpina savo piliečiais ir nededa jokių pastangų, kad pagerintų jų gyvenimą, mums tai rūpi.

Izraeliečiams sudėtingiau veikti ir dėl to labai svarbi kitų šalių, įskaitant, žinoma, Lietuvą, parama ir solidarumas. Mes labai džiaugiamės Lietuvos vadovų parama ir solidarumu, su kuriuo sutikome, taip pat su kitomis Europos šalimis, Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, žinoma, Ukraina, daugelis supranta situaciją, bet visi žinome, kad tai gali užtrukti.

– Kalbant apie įkaitų situaciją, kaip bus su ja elgiamasi kokios yra galimybės?

– Pasirinkimų yra daug, ir Ministras Pirmininkas jau paskelbė, kad IDF turės specialų pareigūną, kuris tai spręs. Tai labai sudėtinga, nes, kaip tikriausiai daugelis matė baisiuose vaizdo įrašuose, mes turime reikalų ne su kita kariuomene, kuri laikosi principų kare, tai yra teroristinė organizacija, kuri jau įvykdė daug baisių karo nusikaltimų ir labai sunku prognozuoti, ką ji darys su tais žmonėmis.

Aš dar kartą sakau, kad šiuo metu, šioje situacijoje jie turi mažų vaikų, jie turi pagyvenusių žmonių, todėl tai bus labai sudėtinga. Spėju, kad visi jie nėra vienoje vietoje, todėl bus labai sunku nuspręsti, kaip su tuo susitvarkyti.

Raginsiu lyderius, kurie gali padėti šia prasme, paraginti „Hamas“ išlaisvinti visus įkaitus. Su jais yra daug civilių gyventojų, bet šiuo metu aptariama, kaip su tuo susidoroti.

– Kokia jūsų žinia pasauliui būtent šioje situacijoje?

– Palaukime ir išgirskime žmones. Vėlgi, visų pirma, man tikrai buvo labai džiugu sulaukti tokio palaikymo čia. Sulaukėme pareiškimo ir skambučio iš lyderių, kuriančių apšvietimus Izraelio vėliavos spalvomis visame pasaulyje.

Žmonės skambina. Mums tai labai svarbu. Ir, žinoma, mes nelaikome šios draugystės savaime suprantamu dalyku. Manau, kad dabar mūsų tikslas yra, ir manau, kad mes to siekiame, Vakarų pasaulio parama, ir visų pirma bandymai susigrąžinti kontrolę Izraelio vietovėse ir miestuose.

Antra, susigrąžinti mūsų įkaitus. Turime daug žmonių „Hamas“ rankose, todėl norime, kad jie kuo greičiau ir saugiai grįžtų namo. Ir trečia – bendrai pasmerkti „Hamas“. Hamas“ yra teroristinė organizacija. Jie turi sumokėti kainą už tai, ką padarė, ir mes visi turime užtikrinti, kad jie nebegalėtų veikti.

– Ačiū jums labai, ambasadore.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.