Kinijos užsienio reikalų ministras: po rinkimų už Taivano nepriklausomybės siekius bus „griežtai baudžiama“

Kinijos vyriausiasis diplomatas sekmadienį perspėjo, kad už bet kokius žingsnius Taivano nepriklausomybės link bus „griežtai baudžiama“, po to, kai savivaldi sala nepaisė Pekino perspėjimų ir prezidentu išrinko suverenumą remiantį kandidatą Lai Ching-te.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-01-14 17:28

Rinkėjai saloje atmetė pakartotinius Pekino raginimus nebalsuoti už Lai Ching-te, ir rinkimus užtikrintai laimėjo žmogus, kurį Kinijos valdančioji Komunistų partija vadina pavojingu separatistu.

Pekinas, įvardijantis Taivaną kaip separatistinę provinciją, kuri turi būti vėl suvienyta su žemynine dalimi, jei reikės – karine jėga, į Lai pergalę reagavo pareikšdamas, kad tai nepakeis „neišvengiamos Kinijos susivienijimo tendencijos“.

„Tie, kas užsimanys siekti nepriklausomybės Taivano saloje, bandys suskaldyti Kinijos teritoriją ir tikrai bus griežtai nubausti tiek istorijos, tiek įstatymų“, – bendroje su Egipto kolega Samehu Shoukry‘iu spaudos konferencijoje Kaire kalbėjo Wang Yi.

„Tam nėra jokių perspektyvų“, – pridūrė jis.

„Nesvarbu, kokie būtų rinkimų rezultatai, jie negali pakeisti pagrindinio fakto, kad egzistuoja tik viena Kinija ir Taivanas yra jos dalis, – sekmadienį sakė Wang Yi. – Taivanas niekada nebuvo valstybė. Nebuvo praeityje ir tikrai nebus ateityje.“

Wang Yi perspėjo, kad pastangos šiuo tikslu „kelia rimtą grėsmę Taivano tėvynainių gerovei, kenkia pagrindiniams Kinijos tautos interesams ir kelia didelį pavojų taikai bei stabilumui Taivano sąsiaurio regione“.

Šeštadienį vykusius Taivano prezidento rinkimus aiškia persvara laimėjo ligšiolinis viceprezidentas Lai Ching-te. 64-erių valdančiosios Demokratinės pažangos partijos (DPP) politikas surinko 40,1 proc. balsų, o stipriausias jo konkurentas Hou Yu-ih iš Kinijai draugiškos partijos „Kuomintang“ (KMT) – 33,5 proc.

Rinkimų baigtis buvo labai svarbi būsimiems Taipėjaus santykiams su vis agresyvėjančia Kinija. Pekinas pastaraisiais metais sustiprino karinį spaudimą Taivanui, be kita ko, rengdamas karines pratybas. Tai vis pakurstydavo susirūpinimą dėl galimos invazijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.