Estijos kariuomenės vadas: ruošdamasi karui su NATO Rusija trikdo GPS signalus Baltijos šalyse Perspėjo dėl pavojaus keleiviniams lėktuvams

Pasak Estijos kariuomenės vado generolo Martino Heremo, Rusija tikriausiai yra atsakinga už tai, kad Rytų Europoje padažnėjo skrydžių bendrovių, išmaniųjų telefonų ir ginklų sistemų naudojamų palydovų signalų trukdymo atvejų, praneša „Bloomberg“.

Estijos kariuomenės vadas Martinas Heremas teigia, kad ruošdamasi karui su NATO Rusija trikdo GPS signalus Baltijos šalyse.<br>Stop kadras, 123rf.com nuotr., lrytas.lt koliažas.
Estijos kariuomenės vadas Martinas Heremas teigia, kad ruošdamasi karui su NATO Rusija trikdo GPS signalus Baltijos šalyse.<br>Stop kadras, 123rf.com nuotr., lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2024, 9:50 AM, atnaujinta Feb 1, 2024, 9:53 AM

M.Heremas kaltina Kremlių, kad šis trikdo globalios padėties nustatymo sistemos (GPS) signalus, nuo praėjusių metų Baltijos regione padažnėjus palydovinės navigacijos sistemų trikdžių. Šį mėnesį ypač padaugėjo trikdžių regione, besidriekiančiame nuo Suomijos iki Lenkijos ir Juodosios jūros regiono.

„Kažkas tai sukelia, ir mes manome, kad tai Rusija“, – praėjusią savaitę Taline duotame interviu sakė M.Heremas, pridūręs, kad Maskva gali žaisti kariniais trikdžiais, ruošdamasi galimam konfliktui su NATO.

„Manau, kad jie mokosi ir atlieka bandymus“, – teigė generolas.

Rusija yra pasiekusi GPS signalų trikdymo Šiaurės Europoje patirties ir gali panaudoti įvairius elektroninio karo pajėgumus, įskaitant dronų ir raketų veiklos trikdymą Ukrainoje. Kremlius taip pat suaktyvino trukdymo veiklą Maskvoje ir Sankt Peterburge, kad užkirstų kelią galimoms dronų atakoms iš Ukrainos.

Rusijos gynybos ministerija anksčiau yra patvirtinusi, kad jos elektroninės karybos padaliniai Kaliningrade rengė radijo ir palydovinių signalų trikdymo pratybas. Estijos kariuomenės vadas sakė, kad trukdymo veikla taip pat galėjo būti vykdoma iš laivų Baltijos jūroje. Gruodį Lenkijos aviacijos institucijos perspėjo pilotus dėl trikdžių, o Švedijos ir Suomijos pareigūnai šio mėnesio pradžioje sakė taip pat tirianrys šį klausimą.

Pavojus komerciniams skrydžiams

„Rusija pademonstravo savo elektroninio karo pajėgumus ir kitur, ne tik Ukrainoje ir Baltijos šalyse, – sakė M.Heremas. – Jie neabejotinai yra gana stiprūs šioje srityje.“

Estijos generolas taip pat paskelbė įspėjimą dėl Rusijos agresijos. Jis sakė agentūrai „Bloomberg“, kad šviežia žvalgybinė informacija apie Rusijos gebėjimą gaminti amuniciją ir verbuoti karius paskatino NATO sąjungininkus iš naujo įvertinti padėtį ir išsakyti virtinę įspėjimų ruoštis ilgalaikiam konfliktui.

Praėjusią savaitę Europos aviacijos pareigūnai surengė susitikimą šiai problemai aptarti, nes konfliktų Ukrainoje ir Artimuosiuose Rytuose fone padaugėjo trukdymo ir „spoofingo“, kai siunčiami klaidingi signalai, atvejų. Tokia praktika gali netyčia paveikti komercinius lėktuvus.

ES aviacijos saugos agentūra (EASA) ir Tarptautinė oro transporto asociacija (IATA) ketvirtadienį Vokietijos Kelno mieste surengė susitikimą, kuriame oro linijų bendrovių, gamintojų, tiekėjų ir kitų pramonės dalyvių pareigūnai susitiko aptarti, kaip sumažinti riziką.

„Pastebėjome, kad smarkiai padaugėjo atakų prieš šias sistemas, o tai kelia pavojų saugai, – sausio 26 d. sakė EASA vykdomasis direktorius Lucas Tytgatas. – Nedelsiant turime užtikrinti, kad pilotai ir įgulos galėtų atpažinti riziką, žinotų, kaip reaguoti ir saugiai nusileisti.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.