Pavojingas bendradarbiavimas: atskleidė, ką už Rusijai siunčiamus ginklus gauna Šiaurės Korėja

Rusija leido atblokuoti įšaldytą Šiaurės Korėjos turtą, kurio vertė siekia milijonus dolerių – tai izoliuotai valstybei gali padėti gauti prieigą prie tarptautinių bankų tinklų po to, kai Šiaurės Korėja perdavė Maskvai ginklų jos karui prieš Ukrainą paremti, rašo leidinys „The New York Times“, remdamasis JAV žvalgybos pareigūnais.

Kim Jong Unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kim Jong Unas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-08 16:40

Pažymima, kad Rusija leido atblokuoti 9 iš 30 mln. dolerių įšaldyto Šiaurės Korėjos turto, esančio Rusijos finansinėje institucijoje, teigia žvalgybos pareigūnai. Pasak jų, šias lėšas Šiaurės Korėja naudos naftos pirkimui.

Be to, JAV žvalgybos teigimu, fiktyvi Šiaurės Korėjos bendrovė neseniai atidarė sąskaitą kitame Rusijos banke, o tai rodo, kad Maskva gali padėti Pchenjanui apeiti Jungtinių Tautų sankcijas. Šios sankcijos paralyžiavo Šiaurės Korėjos ekonomiką ir iš esmės atkirto šalį nuo tarptautinių finansinių tinklų.

Anot anoniminių pareigūnų, ši banko sąskaita, atidaryta Pietų Osetijoje, kuri save paskelbė „nepriklausoma valstybe“ Kaukazo regione ir palaiko glaudžius ryšius su Rusija.

Praėjusį mėnesį Baltieji rūmai pareiškė, kad esą turi įrodymų, jog Šiaurės Korėja aprūpino Rusiją balistinėmis raketomis ir iki 2,5 mln. šaudmenų. Iki šiol nėra žinoma, ar Rusija mainais perdavė Šiaurės Korėjai jų geidžiamas karines technologijas.

Nauji ekonominiai ryšiai gali būti dar vienas ženklas, kad abiejų šalių santykiai nuolat stiprėja. Rusijai finansiniai sandoriai gali būti patrauklesni, nei karinių technologijų teikimas, sako ekspertai.

JAV pareigūnai teigė negalintys patvirtinti specifinių bankinių susitarimų detalių, tačiau vienas aukšto rango pareigūnas patvirtino, kad susitarimai sutapo su JAV spėjimais, ko Šiaurės Korėja sieks iš Rusijos dėl ginklų perdavimo.

Be to, ekspertai teigia, kad prieiga prie finansinių tinklų yra tik vienas iš Šiaurės Korėjos pageidavimų sąrašo punktų. Pasak jų, šalis iš Rusijos labiausiai nori pažangios karinės įrangos, pavyzdžiui, palydovinės technologijos ir branduolinių povandeninių laivų.

„Šie ekonominiai susitarimai galėtų stipriai padėti Šiaurės Korėjai, kurios ekonomika yra smarkiai priklausoma nuo importo. Šie santykiai galėtų palengvinti sandorius ne tik Rusijoje, bet ir už jos ribų. Šiaurės Korėja galėtų pasinaudoti Maskvos ryšiais su kai kuriomis šalimis, įskaitant Turkiją ir Pietų Afriką“, – teigiama „The New York Times“ publikacijoje.

Ekspertai mano, kad Rusija vis tiek elgsis atsargiai, nes ji, būdama nuolatinė JT Saugumo Tarybos nare, vis dar nepamiršta JT sankcijų. Tiesa, pasak jų, Rusija gali manyti, kad jai pavyksta nepastebimai apeiti sankcijas, pritaikytas Šiaurės Korėjai.

„Jie (rusai) visada gali pasakyti, kad „tai yra privatus bankas ir mūsų tyrėjai tai išnagrinės“, o tolimesnių veiksmų paprasčiausiai nebus imtasi“, – sakė politikos mokslų profesorius iš Templio universiteto Tokijuje Jamesas D. Braunas.

Parengta pagal „The New York Times“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.