Britų žvalgyba: Rusija stiprina aukštojo mokslo militarizavimą

Jungtinės Karalystės žvalgyba mano, kad Pasaulio karinės ekonomikos ir strategijos instituto atidarymas Maskvos aukštojoje ekonomikos mokykloje yra ženklas, liudijantis glaudesnę Rusijos akademinės bendruomenės ir gynybos sektoriaus sąveiką.

V. Putinas su studentais Sankt Peterburgo valstybiniame jūrų technikos universitete.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
V. Putinas su studentais Sankt Peterburgo valstybiniame jūrų technikos universitete.<br>AP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 2:26 PM

Apie tai JK gynybos ministerija pranešė naujausioje žvalgybos duomenų apie karą Ukrainoje suvestinėje, kasdien skelbiamoje platformoje „X“.

„2024 metų vasarį prie Maskvos aukštosios ekonomikos mokyklos įsteigtas naujas karinių tyrimų institutas. Pasaulinės karinės ekonomikos ir strategijos institutą, kaip jis vadinamas, įsteigė griežtosios linijos politologas Sergejus Karaganovas. Jam vadovaus admirolas Sergejus Avakjancas, buvęs Ramiojo vandenyno laivyno vadas, 2023 metų balandį atleistas iš šių pareigų. S. Avakjancas mano, kad Rusija yra ilgalaikės konfrontacijos su Vakarais būsenoje“, – rašoma suvestinėje.

Naujasis institutas apims politikos ir ekonomikos sritis, tačiau daugiausia dėmesio skirs užsienio valstybių kariniam pramoniniam kompleksui. Taip pat jis orientuosis į strateginio atgrasymo ir branduolinių ginklų vaidmens tyrimus.

Siūloma, kad instituto darbuotojai daugiausia būtų įdarbinami iš įvairių ekonomikos mokyklos fakultetų. Į jį taip pat bus kviečiami mokslininkai iš įvairių karo akademijų, pavyzdžiui, Rusijos generalinio štabo akademijos.

„Labai tikėtina, kad tai paskatins glaudesnę Rusijos akademinės bendruomenės ir gynybos sektoriaus sąveiką, kuri lems aukštojo mokslo militarizaciją“, – teigia britų žvalgyba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.