Irakas teigia, kad buvo atnaujintos derybos dėl JAV vadovaujamos koalicijos išvedimo

Irakas sekmadienį pranešė, kad atnaujino derybas su JAV dėl kovos su džihadistais koalicijos ateities, ir pareiškė viltį, jog jos nebus sutrikdytos ir greitai duos rezultatų.

JAV kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
JAV kariai.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 12, 2024, 10:38 AM

Pirmas derybų etapas prasidėjo sausio 27 d., tačiau buvo greitai sustabdytas, kai kitą dieną per drono ataką Jordanijoje žuvo trys JAV kariškiai. Vašingtonas į tai sureagavo surengdamas atsakomuosius smūgius.

„Aukščiausioji Irako karinė komisija sekmadienį Bagdade atnaujino susitikimus su tarptautinės koalicijos pajėgomis“, – pranešime cituojamas Irako premjero atstovas generolas Yehia Rasoolas.

„Kol niekas netrikdys šių pokalbių rimties, susitikimai vyks reguliariai, kad komisijos darbai būtų atlikti kuo greičiau“, – pridūrė jis.

Y. Rasoolas sakė, kad šių susitikimų tikslas yra sudaryti „laipsniško“ koalicijos karių išvedimo iš Irako „tvarkaraštį“.

JAV vadovaujama koalicija buvo suformuota 2014 m. kovai su „Islamo valstybe“ (IV). Ši grupuotė tais metais valdė beveik trečdalį Irako teritorijos ir nemažą kaimyninės Sirijos dalį.

Skaičiuojama, kad nuo spalio vidurio per atakas, susijusias su Gazos Ruože vykstančiu Izraelio ir „Hamas“ karu, į JAV ir sąjungininkų karius buvo nusitaikyta daugiau kaip 165 kartus.

Atsakomybę už daugumą šių atakų prisiėmė „Islamo pasipriešinimas Irake“ – tai Irano remiamų grupuočių, besipiktinančių JAV parama Izraeliui, aljansas.

JAV į tai atsakė inicijuodamos keletą mirtinų smūgių, nukreiptų prieš šias grupuotes.

Vašingtonas Irake turi apie 2 500, o Sirijoje – maždaug 900 karių, dalyvaujančių koalicijoje prieš IS.

Amerikiečių kariai Irake dislokuoti Bagdado kvietimu, tačiau Sirijoje esantys kariškiai dislokuoti teritorijose, kurių kontrolė nėra Sirijos vyriausybės rankose.

JAV kariai Irake šiuo metu teikia paramą vyriausybės pajėgoms, siekiant išvengti pakartotinio IS džihadistų iškilimo.

Sekmadienį paskelbtame pranešime Y. Rasoolas nurodė, kad dabar diskusijose didžiausias dėmesys skiriamas IS keliamos grėsmės įvertinimui.

Derybose taip pat daug kalbama apie „Irako ginkluotųjų pajėgų pajėgumus“, pridūrė jis.

Tam, kad galėtų pakeisti tarptautinę koaliciją, Irako pareigūnai nori plėtoti dvišalį karinį bendradarbiavimą su šalimis narėmis, kurios prisideda prie koalicijos.

Tačiau tikėtina, kad šis procesas bus ilgas. Ketvirtadienį išplatintame koalicijos pranešime pažymima, kad tikslas yra „įvertinti“ pažangą, padarytą kovoje su džihadistais, ir „aptarti būsimą perėjimą“ koalicijos misijos klausimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.