V. Orbanas: Vengrija „artėja“ prie Švedijos NATO paraiškos ratifikavimo

Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas šeštadienį pareiškė, kad jo šalis „artėja“ prie Švedijos paraiškos dėl narystės NATO ratifikavimo, kadangi Budapeštas liko paskutinis to nepadaręs.

V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Orbanas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 17, 2024, 7:56 PM

„Gera žinia ta, kad mūsų dabartinis ginčas su Švedija artėja prie pabaigos“, – sakė V. Orbanas savo kalboje apie šalies padėtį.

„Kartu su Švedijos premjeru ėmėmės svarbių žingsnių, kad atkurtume pasitikėjimą“, – sakė jis, nepateikdamas daugiau detalių.

„Esame pasirengę ratifikuoti Švedijos įstojimą į NATO parlamento pavasario sesijos pradžioje“, – pridūrė jis. Planuojama, kad parlamentas susirinks į posėdį vasario 26 dieną.

Trečiadienį Švedijos užsienio reikalų ministras Tobiasas Billstromas pareiškė, kad jo šalis tikisi, jog Vengrija netrukus ratifikuos jos stojimo į NATO paraišką ir taip pašalins paskutinę kliūtį jos narystei.

T. Billstromas pakartojo, kad jokių derybų dėl ratifikavimo nebus, nepaisant to, kad V. Orbanas pakvietė Švedijos premjerą Ulfą Kristerssoną „derėtis“ dėl Švedijos narystės.

„Nėra dėl ko derėtis, jei ir bus vizitas, tai nebus derybos, tai labai aiškiai pasakė mano ministras pirmininkas“, – anksčiau šią savaitę sakė Švedijos ministras.

Nors iš principo remia Stokholmą, Budapeštas užvilkino procesą reikalaudamas Švedijos liautis „šmeižti“ Vengrijos vyriausybę, kuri kaltinama posūkiu į autoritarizmą.

Rusijai įsiveržus į Ukrainą, Švedija kartu su Suomija 2022 metų gegužę pateikė paraiškas įstoti į NATO. 2023 metų balandį Suomija tapo 31-ąja organizacijos nare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.