Šiaurės Korėjos raketoje, kuria Rusija atakavo Ukrainą, rasta šimtai detalių iš Europos ir JAV

Didžiosios Britanijos organizacijos „Conflict Armament Research“ (CAR) specialistai Šiaurės Korėjos balistinėje raketoje, kuria Rusija praėjusį mėnesį atakavo Charkivą, aptiko šimtus komponentų iš Europos ir Amerikos kompanijų įmonių.

Šiaurės Korėjos raketoje, kuria Rusija atakavo Ukrainą, rasta šimtai detalių iš Europos ir JAV<br>EPA-ELTA nuotr.
Šiaurės Korėjos raketoje, kuria Rusija atakavo Ukrainą, rasta šimtai detalių iš Europos ir JAV<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-20 18:54

Tai antradienį pranešė „Ukrinform“, remdamasi CNN.

Organizacijos ekspertai tiesiogiai ištyrė 290 komponentų iš sausį Charkive rastos Šiaurės Korėjos balistinės raketos liekanų. Pažymima, kad 75 proc. šių komponentų sukūrė ir pardavė Jungtinėse Valstijose įregistruotos kompanijos.

Kiti 16 proc. raketoje rastų komponentų susiję su Europoje įregistruotomis bendrovėmis, o dar 9 proc. – su Azijoje įregistruotomis kompanijomis. Dauguma analizuotų komponentų priklausė raketos navigacijos sistemai.

Ataskaitoje pažymima, jog CAR duomenys yra „pirmas viešas patvirtinimas, kad Šiaurės Korėja, realizuodama savo raketų programą, remiasi užsienio technologijomis“.

Pasak CAR atstovų, aptiktus vakarietiškus komponentus galima susieti su 26 kompanijomis, kurių būstinės yra JAV, Kinijoje, Vokietijoje, Japonijoje, Nyderlanduose, Singapūre, Šveicarijoje ir Taivane. Tačiau įrodymų, kad jie buvo tiesiogiai pristatyti iš išvardytų šalių į KLDR, nėra: greičiausiai komponentai Pchenjanui buvo atgabenti per tarpininkus, apeinant sankcijas.

Britų organizacijos tyrimas taip pat rodo, kad raketos komponentai buvo pagaminti 2021–2023 metais. Analitikai daro prielaidą, kad Šiaurės Korėjos raketa, kuria Rusija sausį smogė Ukrainai, „negalėjo būti surinkta anksčiau nei 2023 metų kovo mėnesį.

Kaip anksčiau buvo pranešta, sausio 24 d. CAR ekspertai aptiko ranka parašytą korėjietišką rašmenį ant vienos iš balistinių raketų, kurias Rusija paleido į Ukrainą, fragmento.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.