Skelbia, kad prie Avdijivkos – visai ne taip, kaip praneša Ukraina: gynėjai padarė lemtingą klaidą?

Rusijos pajėgos ir toliau sparčiai, bet nedideliais tempais žengia į priekį Avdijivkos apylinkėse. Iš dalies tai galima paaiškinti mažėjančia Vakarų pagalba Ukrainai, tačiau Kijevo kariai susiduria ir su kita problema – prasta gynyba.

 Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br> Imago/Scanpix nuotr.
 Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br> Imago/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Imago-images/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Stop kadrai
Karas Ukrainoje.<br>Stop kadrai
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

2024-03-02 13:14, atnaujinta 2024-03-02 13:38

Kaip rašoma „The New York Times“ straipsnyje, už Avdijivkos jie pastatė elementarias tranšėjų linijas. Šiose linijose nėra papildomų įtvirtinimų, kurie galėtų sulėtinti rusų tankus ir padėti apsaugoti pagrindinius kelius ir svarbias aukštumas.

Ukrainos vadai paskelbė, kad kariai iš Avdijivkos pasitraukia į įtvirtintas gynybos linijas už miesto ribų. Tačiau Rusijos pajėgos per savaitę užėmė tris kaimus į vakarus nuo Avdijivkos ir puola dar vieną.

JAV pareigūnai yra susirūpinę, kad Ukraina laiku ir pakankamai gerai nesustiprino savo gynybinių linijų. Dabar Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali susidurti su pasekmėmis, nes Rusijos daliniai pamažu žengia už Avdijivkos.

Ketvirtadienį britų žvalgyba pranešė, kad per pastarąsias dvi savaites Rusijos pajėgos nuo Avdijivkos centro pasistūmėjo apie 6 km – tai nedidelis, bet itin spartus pasistūmėjimas, palyginti su ankstesniais puolimais.

„Ukrainos vadovybė turėjo pakankamai laiko pasirengti gynybai prie Avdijivkos. Ši vietovė puolama nuo 2014 m., o nuo tada, kai Rusija prieš dvejus metus pradėjo plataus masto invaziją, Ukraina jos beveik nekontroliavo. Tačiau Ukrainos gynybiniai įtvirtinimai už Avdijivkos ribų rodo primityvius žemės įtvirtinimus, dažnai su jungiamuoju grioviu pėstininkų daliniams pasiekti šaudymo pozicijas“, – rašė leidinys.

Rusijos gynybos stiprinimas

Patikimų ukrainiečių įtvirtinimų trūkumas šioje teritorijoje yra ypač pastebimas lyginant su stipria Rusijos gynyba, kuri vasarą užkirto kelią Kijevo puolimui. Rusijos įtvirtinimai prie pietinio Verbovo kaimo rodo, kokia galinga yra okupantų gynyba.

Verbovo kaime yra sutelktas įtvirtinimų žiedas. Jis prasideda pakankamai plačiu grioviu, kad galėtų sustabdyti tankus ir šarvuočius. Taip pat įkurtas drakono dantų tinklas ir šakotas griovys pėstininkams.

Vasario mėn. palydovinėse nuotraukose matyti į vakarus nuo Verbovoje esanti daugiasluoksnė Rusijos gynyba, o aplinkiniuose laukuose matyti tūkstančiai sviedinių kraterių.

„Labai brangus variantas“

Yra daug galimų priežasčių, kodėl Ukraina akivaizdžiai stokoja gynybos. Pasak JAV pareigūnų ir karinių ekspertų, Ukrainos pareigūnai galėjo būti pernelyg susitelkę į praėjusių metų puolimą, kad skirtų reikiamų išteklių daugybės tranšėjų ir tankų spąstų statybai.

„Kas domėjosi ir kas svarstė galimybę – nes tai labai brangus variantas – statyti gynybines linijas? Niekas“, – sakė į atsargą išėjęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pulkininkas Serhijus Grabskis, pažymėdamas, kad Ukraina tuo metu turėjo mažai išteklių.

JAV pareigūnų teigimu, čia galėjo būti ir psichologinis elementas. Jei Ukrainos pajėgos smarkiai užminuotų tam tikras vietoves, kad užkirstų kelią Rusijos kariuomenės žygiui, tai būtų tylus pripažinimas, kad ateityje jos greičiausiai nevykdys puolamųjų operacijų tame pačiame rajone. Jos faktiškai pripažintų, kad toji teritorija liks okupuota.

Maskva pradėjo statyti gynybines linijas pietuose likus daugiau nei šešiems mėnesiams iki Kijevo kontrpuolimo, o Ukraina pradėjo planuoti naujus įtvirtinimus tik prieš tris mėnesius.

Pasak pareigūnų, atsakomybė už pirmosios gynybos linijos statybą teks teritorijoje dislokuotiems kariniams daliniams, o vėlesnes gynybos linijas statys civilinės valdžios institucijos, padedamos privačių rangovų. Ukrainos ministras pirmininkas Denisas Šmyhalis sakė, kad šiemet įtvirtinimams skirta apie 30 mlrd. grivinų. (apie 730 mil. eurų)

Rytinės Donecko srities, kurioje yra Avdijivka, teritorijoms „bus skiriamas didžiausias dėmesys“, – sakė prezidentas V. Zelenskis, lapkričio pabaigoje apsilankęs fronto linijoje, pažymėdamas, kad „reikia intensyvinti ir spartinti objektų statybą“.

Kompanijos „Black Bird Group“ analitikas Pasi Paroinenas, analizuojantis palydovines nuotraukas ir socialinės žiniasklaidos turinį iš mūšio lauko, sakė, kad po V. Zelenskio vizito „nieko reikšmingo neįvyko“. Už Avdijivkos „rengiamos naujos pozicijos, tačiau jos dar nesudaro itin rimtos gynybinės juostos“ ir savo mastu neprilygsta Rusijos įtvirtinimams pietuose.

Ukrainos valdžia teigė, kad nėra pakankamai žmonių, galinčių atlikti statybos darbus. Sausio viduryje vakarinės Ivano-Frankivsko srities vietos pareigūnai sakė, kad ieško 300 darbininkų, norinčių padėti statyti įtvirtinimus Donecko srityje.

„Mums trūksta inžinerinių padalinių. Net ir tie padaliniai, kuriuos turime, neturi įrangos“, – sakė S. Grabskis.

Kita vertus, Rusija, statydama gynybos linijas, turėjo daug daugiau įrangos, medžiagų ir patyrusio personalo. Pastarosiomis dienomis keli Ukrainos žurnalistai, retai viešai kritikuodami kariuomenę, pasmerkė stiprių gynybinių linijų prie Avdijivkos nebuvimą.

Vėlavimas statyti įtvirtinimus reiškia, kad dabar Ukrainos kariai gali būti palikti stiprinti savo gynybines linijas, kai juos apšaudo Rusijos kariuomenė, o tai apsunkina užduotį.

S. Grabskis pažymėjo, kad Rusija dabar trukdo Ukrainos kariams stiprinti gynybines pozicijas nepaliaujamai juos apšaudydama.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.