Vietoj migrantų ir pabėgėlių – Rusijos šnipai ir žudikai: paaiškino, kaip Kremlius išnaudoja „kiauras“ Europos sienas

Per dvejus metus iš Rusijos pabėgo šimtai tūkstančių žmonių, besipriešinę karui ir represijoms, tačiau su jais į Europą prasiskverbė ir šalies slaptieji agentai, rašo portalas „Unian“, remdamasis „The Wall Street Journal“ dienraščio informacija.

Rusija.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Rusija.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Rusijos vėliava.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos vėliava.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 4, 2024, 2:23 PM, atnaujinta Mar 4, 2024, 2:25 PM

Kremlius pasinaudojo masiniu piliečių išvykimu iš Rusijos ir į Europos šalis išsiuntė profesionalius šnipus, diversantus ir žudikus, analizuojant rusų lakūno perbėgėlio Maksimo Kuzminovo nužudymo aplinkybes rašo „The Wall Street Journal“.

Leidinyje pažymima, kad šių metų vasario 13 d. Villajohos mieste nušautas M. Kuzminovas yra tik vienas iš daugelio nužudytų ar staiga mirusių rusų, kurie vienaip ar kitaip supykdė Rusijos lyderį Vladimirą Putiną.

Stebėtina, kad Maskva net nebando apsimesti, jog neturi nieko bendra su savo buvusio piloto nužudymu.

„Šis išdavikas ir nusikaltėlis tapo moraliniu lavonu tą pačią akimirką, kai suplanavo savo nešvarų ir siaubingą nusikaltimą“, – sakė Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Sergejus Naryškinas.

Išsibarstę agentai

Po to, kai Kremlius pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, net trijuose žemynuose neaiškiomis aplinkybėmis žuvo žinomi rusai.

Bent kai kurie iš jų tapo per antikarinės emigracijos bangą po pasaulį išsibarsčiusių rusų agentų aukomis, rašo „The Wall Street Journal“.

Europos pareigūnų teigimu, Kremlius sąmoningai neuždarė Rusijos sienų, leisdamas šimtams tūkstančių rusų bėgti į Europą, Vidurio Aziją ir Kaukazą, taip slepiantis nuo mobilizacijos ir represijų.

Kartu su šiais pabėgėliais į Europą infiltruojasi nauji Rusijos agentai. Tokiu būdu Kremlius siekė pakeisti diplomatus, kurie per pastaruosius dvejus metus buvo masiškai išsiunčiami iš Europos, praneša „The Wall Street Journal“.

Vakarų žvalgybos pareigūnai teigia, kad Rusijos agentai vis įžūliau ir išradingiau slopina nesutarimus užsienyje. Be to, jie vis dažniau operacijose naudoja užsienio piliečius, juos siūsdami šnipinėjimo misijoms.

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.