Atskleidė, kodėl Ukrainos ginkluotosios pajėgos skubėjo smogti laivui „Sergejus Kotovas“

Rusijos patruliniame laive „Sergejus Kotovas“, kurį praėjusią naktį sunaikino Ukrainos kariškiai, buvo planuojama įrengti priešlėktuvinę raketų sistemą.

Rusijos karinis laivas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Rusijos karinis laivas.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-05 10:54, atnaujinta 2024-03-05 10:56

Apie tai per RFE/ RL („Laisvosios Europos radiją“) pranešė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausiosios žvalgybos valdybos (GUR) atstovas Andrijus Jusovas.

„Tai naujas laivas, kurio vertė daugiau kaip 60 mln. dolerių. Tokio tipo laivai į kovinę tarnybą stojo 2017 metais ir priešas turėjo jiems planų. Be to, kad laivas buvo patrulinis, jame taip pat planuota įrengti priešlėktuvinę raketų sistemą. Tokių bandymų jau būta. Kuo mažiau tokių laivų jie (rusai – red.) turės, tuo mažiau priešlėktuvinių raketų sistemų bus ant jų įrengta, o tai reiškia daugiau galimybių Ukrainos saugumo ir gynybos pajėgoms“, – sakė jis.

A. Jusovas taip pat sakė, kad „Sergejus Kotovas“ kartu su anksčiau sunaikintu raketiniu kreiseriu „Maskva“ dalyvavo puolant Gyvačių salą.

Tai ne pirmas kartas, kai Ukrainos pajėgos atakavo patrulinį laivą. Ankstesnių bandymų būta praėjusių metų liepą ir rugsėjį, pridūrė žvalgybininkų atstovas.

Kalbėdamas apie „Sergejaus Kotovo“ įgulą, A. Jusovas sakė, kad yra tikimybė, jog kai kuriuos įgulos narius pavyko evakuoti, nes prie kranto atvyko 10 greitosios pagalbos automobilių.

GUR anksčiau patvirtino, kad naktį į antradienį Ukrainos karinės žvalgybos agentūros specialusis padalinys „13 grupė“ atakavo Rusijos patrulinį laivą „Sergejus Kotovas“.

Operacija buvo vykdoma bendradarbiaujant su Ukrainos kariniu jūrų laivynu ir remiant Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministerijai.

Dėl jūrinių dronų „Magura V5“ smūgių buvo pažeistas laivagalis, dešinysis ir kairysis bortai.

Laivas buvo atakuotas Ukrainos teritoriniuose vandenyse, netoli Kerčės sąsiaurio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.