J. Bidenas: jei iki Ramadano nebus susitarta dėl paliaubų Gazoje, gali susidaryti „labai pavojinga“ situacija

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį perspėjo, kad gali susidaryti „labai pavojinga“ situacija, jei Izraeliui ir „Hamas“ nepavyks susitarti dėl paliaubų Gazos Ruože iki musulmonų šventojo Ramadano mėnesio.

J. Bidenas<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
J. Bidenas.<br>Picture Alliance/Scanpix nuotr.
J. Bidenas<br>EPA-ELTA nuotr.
J. Bidenas<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 5, 2024, 9:04 PM, atnaujinta Mar 5, 2024, 9:05 PM

J. Bidenas pridūrė, kad dabar „Hamas“ turi nuspręsti, ar priimti pasiūlymą paskelbti šešių savaičių trukmės paliaubas, ir kartu perspėjo Izraelį, kad „nėra jokių pateisinimų“ neįleisti pagalbos į palestiniečių teritoriją.

„Dabar tai yra „Hamas“ rankose, – žurnalistams sakė J. Bidenas. – Izraeliečiai bendradarbiauja, pasiūlymas (dėl paliaubų) yra racionalus. Sužinosime po poros dienų. Bet mums reikia paliaubų.“

Prezidentas pridūrė: „Paliaubos turi būti paskelbtos, nes Ramadanas – jei susidarys aplinkybės, kuriomis visa tai tęsis iki Ramadano, Izraelyje ir Jeruzalėje gali būti labai pavojinga.“

Ramadanas prasidės kovo 10 arba 11 dieną, priklausomai nuo Mėnulio kalendoriaus.

J. Bidenas nedetalizavo, bet praėjusią savaitę JAV paragino Izraelį leisti musulmonams per Ramadaną melstis Al Aksos mečetės komplekse Jeruzalėje.

JAV prezidentas, kuris praėjusią savaitę nurodė inicijuoti humanitarinės pagalbos numetimą iš oro į apsiaustą Gazos Ruožą, taip pat nurodė, kad spaudžia Izraelį įleisti daugiau pagalbos. „Turime į Gazą pristatyti daugiau pagalbos. Nėra jokių pateisinimų“, – sakė jis.

Karą sukėlė spalio 7-ąją „Hamas“ smogikų surengti precedento neturintys išpuoliai, per kuriuos Izraelyje žuvo apie 1 160 žmonių, rodo oficialiais izraeliečių duomenimis paremti naujienų agentūros AFP skaičiavimai.

Reaguodamas į šias atakas, Izraelis „Hamas“ valdomame Gazos Ruože inicijavo atsakomąją kampaniją, per kurią, anot tenykštės Sveikatos ministerijos, iki šiol žuvo 30 631 žmogus.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.