Prabilo apie svarbų karo veiksnį: Rusija – tris kartus geresnė nei JAV ir Europa

​Rusija pagamina beveik tris kartus daugiau artilerijos šaudmenų nei Jungtinės Valstijos ir Europa. Tai labai svarbus pranašumas prieš dar vieną Rusijos puolimą Ukrainoje. Apie tai informuoja portalas „Unian“, remdamasis CNN duomenimis.

Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Amunicija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Amunicija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 11, 2024, 11:11 AM, atnaujinta Mar 11, 2024, 11:15 AM

CNN rašo, kad Rusija per mėnesį pagamina apie 250 000 artilerijos šovinių, arba apie 3 mln. per metus. JAV ir Europa kartu sudėjus per metus gali pagaminti tik apie 1,2 mln. šaudmenų, kuriuos galėtų siųsti Kijevui.

JAV kariuomenė užsibrėžė tikslą iki 2025 m. pabaigos per mėnesį pagaminti 100 000 artilerijos sviedinių – mažiau nei pusę Rusijos mėnesinės produkcijos – tačiau net ir šis skaičius dabar nepasiekiamas, nes 60 mlrd. dolerių finansavimas Ukrainai įstrigo Kongrese, praėjusią savaitę žurnalistams sakė aukštas JAV kariuomenės pareigūnas.

„Šiuo metu vyksta gamybinis karas, – CNN sakė aukštas NATO pareigūnas. – Rezultatai Ukrainoje priklauso nuo to, kaip kiekviena pusė yra pasirengusi kovoti šiame kare.“

Pareigūnų teigimu, šiuo metu Rusija per dieną paleidžia apie 10 000 sviedinių, o Ukrainos pusė – tik 2 000 sviedinių per dieną. Pasak Europos žvalgybos pareigūno, kai kuriose beveik 1000 kilometrų ilgio fronto linijos vietose šis santykis dar blogesnis.

Karių trūksta bene pavojingiausiu Ukrainos kariniams veiksmams metu nuo tada, kai 2022 m. vasarį Rusija pirmą kartą įžengė į Kijevą. JAV ir jų sąjungininkės aprūpino Ukrainą įvairiomis sudėtingomis sistemomis, įskaitant tanką „M-1 Abrams“, o netrukus ir naikintuvus F-16, tačiau karo analitikai sako, kad karas greičiausiai bus laimėtas arba pralaimėtas priklausomai nuo to, kas iššaus daugiau artilerijos sviedinių.

„Svarbiausias klausimas, kurį dabar stebime, yra amunicija, – sakė NATO atstovas spaudai. – Tai artilerijos sviediniai, nes būtent čia Rusija turi didelį gamybos pranašumą ir didelį pranašumą mūšio lauke.“

Parengta pagal „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.