Prancūzijos kariuomenė: esame pasirengę „sunkiausioms“ kovoms

Prancūzijos sausumos pajėgos yra pasirengusios reaguoti į bet kokią grėsmę ir ruošiasi net „sunkiausioms kovoms“, antradienį paskelbė jų vadas.

Prancūzijos karys.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Prancūzijos karys.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2024, 3:09 PM, atnaujinta Mar 19, 2024, 3:11 PM

Sausumos kariuomenės štabo viršininko generolo Pierre'o Schillo pareiškimas paskelbtas po prezidento Emmanuelio Macrono pasisakymo, kad jis neatmeta galimybės pasiųsti sausumos karius padėti Ukrainai kovoti su Rusija.

Prancūzų kariuomenė „yra pasirengusi“, sakoma P. Schillo straipsnyje, kurį publikavo prancūzų dienraštis „Le Monde“. „Kad ir kaip keistųsi tarptautinė padėtis, prancūzai gali būti tikri, kad jų kariai yra pasirengę reaguoti“, – teigė jis.

Pasak P. Schillo, prancūzų karinių pajėgumų demonstravimas padės „atgrasyti nuo bet kokio Prancūzijos užpuolimo“. „Siekdama apsisaugoti nuo bet kokio užpuolimo ir apginti savo interesus, Prancūzijos kariuomenė ruošiasi net sunkiausioms kovoms“, – sakė generolas. Jis pacitavo lotynišką posakį „si vis pacem, para bellum“ – „nori taikos, ruoškis karui“.

Pasak P. Schillo, Prancūzija per 30 dienų galėtų įtraukti į koaliciją 20 tūkst. karių padalinį ir pati galėtų vadovauti maždaug 60 tūkst. karių armijai, prisijungusi prie kitų šalių sąjungininkių.

Prancūzijos kariuomenė teigia turinti 121 tūkst. karių ir gali pašaukti 24 tūkst. rezervistų.

P. Schillas konkrečiai neminėjo Rusijos invazijos į Ukrainą ir grėsmės, kad konfliktas išplis. Tačiau jis sakė, kad „krizės šaltinių daugėja, todėl kyla pavojus, kad ji gali stiprėti ar plėstis“.

Jo komentarai yra naujausias griežtas aukščiausiojo Europos kariuomenės vado padėties įvertinimas. Didžiosios Britanijos generalinio štabo viršininkas generolas Patrickas Sandersas sausį pareiškė, kad Didžiosios Britanijos piliečiai turėtų būti pasirengę kautis potencialiame sausumos kare. Švedijos kariuomenės vadas Micaelis Bydenas taip pat sakė, kad „švedai morališkai turi rengtis karui“.

E. Macrono pozicija Rusijos prezidento Vladimiro Putino atžvilgiu griežtėja, pastaruoju metu Prancūzijos lyderis pareiškė, kad V. Putinas kelia grėsmę ne tik Ukrainai, bet ir visų europiečių saugumui. Karą Ukrainoje jis apibūdino kaip „egzistencinį“ Europai. Prancūzija taip pat apkaltino Rusiją dėl daugybės kibernetinių atakų ir dezinformacijos kampanijų.

Vasarį E. Macronas šokiravo sąjungininkus Europoje, pareiškęs, kad į Ukrainą gali būti pasiųstos Vakarų sausumos pajėgos. Tačiau Prancūzijos deputatai ir ekspertai viešai nerimauja dėl įrangos ir amunicijos trūkumo, kuris, jų teigimu, jau po kelių mėnesių nutrauktų bet kokią tiesioginę konfrontaciją su stipriu priešu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.