Helsinkiui – atviras U. von der Leyen prašymas: „Mes turime daug ko pasimokyti iš Suomijos“

Europos Komisija (EK) trečiadienį paprašė buvusios Suomijos prezidentės parengti ataskaitą apie tai, kaip sustiprinti Europos civilinę ir gynybinę parengtį.

U. von der Leyen.<br> EPA/ELTA nuotr.
U. von der Leyen.<br> EPA/ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-03-21 15:22

„Žinome, kad [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino užmojai nesibaigia Ukrainoje“, – pareiškė EK pirmininkė Ursula von der Leyen, stovėdama šalia Suomijos prezidento Sauli Niinisto.

„Suomijoje pasirengimas gynybai yra ne tik kariuomenės, bet visų rūpestis, – aiškino ji. – Mes turime daug ko pasimokyti iš Suomijos. Tai specifinis mąstymas, ir manau, kad Europoje turėtume jį perimti plačiau... Žmonės gali būti pasirengę visoms ekstremalioms situacijoms, įskaitant karines, hibridines grėsmes ir stichines nelaimes.“

Pranešimas paskelbtas prieš ketvirtadienį vyksiantį ES vadovų aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame gynyba bus pagrindinė tema.

Ataskaitoje, kuri turi būti parengta šį rudenį, „nagrinėjama Europos Sąjungos konvencinė gynyba ir gynybinė laikysena, žinoma, labai aiškiai laikantis nuostatos, kad visas kariuomenės organizavimas yra valstybių narių kompetencija“, – sakė U. von der Leyen.

Suomija turi didesnę nei 1 300 km ilgio sieną su Rusija. S. Niinisto sakė, kad viena iš to konflikto pamokų yra ta, kad „karas pasikeitė... jis yra konvencinis, bet, kita vertus, jis yra su dronais su viskuo ir su kibernetine įtaka, tai labai didelis derinys“.

Tikimasi, kad „rasime kuo daugiau aspektų, kurie užtikrintų mūsų saugumą“, nurodė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.