Mįslingos atakos prieš JAV atstovus užsienyje virsta skandalu: užfiksavo Rusijos GRU agentus

Pirmą sykį apie paslaptingą Havanos sindromą visuomenė sužinojo dar 2017 metais, kuomet daugiau nei 20 į Kubą komandiruotų JAV pareigūnų Havanoje patyrė keistus sveikatos negalavimus. Tačiau pirmadienį „The Insider“ paskelbtas tyrimas atskleidė, kad už paslaptingų smegenų sutrikimų slypi Rusijos žvalgyba ir V. Putino imperinės ambicijos. 

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 1, 2024, 4:04 PM, atnaujinta Apr 1, 2024, 5:05 PM

Tyrimo duomenimis Rusijos vyriausiosios žvalgybos valdybos (GRU) padalinys 29155 naudojo nukreipiamosios energijos ginklus, jais taikydamasis į užsienyje dirbančius JAV vyriausybės darbuotojus.

Nuo 2017 metų dokumentuota daugiau nei 100 atvejų tokiose vietose kaip Guangdžou (Kinija) ir net Vašingtonas. Tarp nukentėjusiųjų yra amerikiečių diplomatai, šnipai, kariškiai, rangovai, o kai kuriais atvejais – jų sutuoktiniai, vaikai ir net namų augintiniai. Ataskaitoje nustatyta, kad pirmasis iš šių išpuolių iš tikrųjų įvyko 2014 m. Frankfurte, Vokietijoje.

„The Insider“ išpuolių įrankį vadina „nukreipiamosios energijos ginklais“, sukurtais per daugelį metų trukusius mokslinius tyrimus, siekiančius sovietinių laikų karinės žvalgybos programavimą. Šių ginklų medicininės pasekmės gali būti ilgalaikės, o kai kuriais atvejais – labai sunkios.

Havanos sindromas sukelia įvairius simptomus – chroniškus galvos skausmus, galvos svaigimą, spengimą ausyse, nemigą, pykinimą, ilgalaikius psichofiziologinius sutrikimus ir net aklumą ar klausos praradimą. Daugeliui nukentėjusiųjų buvo diagnozuoti trauminiai smegenų sužalojimai, dėl kurių jie buvo priversti mediciniškai pasitraukti iš valstybės tarnybos.

Viena iš šių išpuolių aukų buvo slaugytoja ir oficialiai Tbilisyje dirbančio Amerikos ambasados pareigūno žmona Joy, kuri 2021 m. buvo užpulta prie savo namų. Pasak „The Insider“, moteris pastaruosius tris metus kasdien kentė galvos skausmus. Jai reikės net trečios galvos operacijos, kad būtų pašalintas spartus jos momenkaulio nykimas – būklė, kurios, pasak jos, neurochirurgas negali paaiškinti.

Leidinys „The Insider“ kartu su „Der Spiegel“ ir „60 Minutes“ sugebėjo nustatyti su 29155-uoju padaliniu susijusių operatyvininkų vietas visame pasaulyje prieš pat pranešimus apie anomalius sveikatos sutrikimus, arba tuo metu, kai apie juos buvo pranešta. Kitaip nei kitos Rusijos žvalgybos agentūrų grupės, 29155 padalinys nebuvo sukurtas šnipinėjimui ar informacijos rinkimui – visas dėmesys skirtas smurtinėms karinėms operacijoms.

Kiti įrodymai atskleidžia, kad šio padalinio vyresnieji pareigūnai gavo apdovanojimus ir buvo paaukštinti pareigose už darbą kuriant nemirtinus akustinius ginklus. Tai yra žvalgybos ir karinėje literatūroje vartojamas terminas, apibūdinantis garso ir radijo dažnio nukreipiamosios energijos įrenginius.

Anot buvusio ČŽV pareigūno, 29155 padalinio misija – „surasti, pataisyti ir užbaigti, o visa tai daroma remiant Vladimiro Putino imperines svajones“.

Stebėtina, kad daugelis šių išpuolių aukų turėjo dalykinių žinių arba operatyvinės patirties Gruzijoje, Ukrainoje ar Rusijoje. Tiek Gruzijoje, tiek Ukrainoje per pastaruosius du dešimtmečius įvyko „spalvotosios revoliucijos“, kurias Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sieja su CŽV įtaka.

Havanos aktas

Ataskaitoje pranešama, kad V. Putinas būtų pagrįstai suinteresuotas neutralizuoti JAV žvalgybos pareigūnus, kuriuos jis laiko atsakingas tuo, kad jis prarado buvusius satelitus ar buvusios sovietų imperijos sudedamąsias dalis.

Keletas JAV pareigūnų dirbusių Ukrainoje, patyrė anomalius sveikatos sutrikimus visame pasaulyje, ypač po 2014 m. ir Krymo aneksijos.

Tyrimas atskleidė, kad Havanos sindromo atvejų, atsiradusių tarp JAV ambasados Kijeve veteranų, dažnis vienam iš jų kėlė tokį nerimą, kad jis nusprendė apskritai pasitraukti iš CŽV, užuot rizikavęs tapti ketvirtąja auka.

Ataskaitoje keliami rimti klausimai apie tai, kaip JAV reagavo į šiuos išpuolius. Amerikos žvalgybos agentūros pritaikė tai, kas tyrime vadinama „nieko čia nematyti vertinimu“. Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuras 2023 m. kovo mėn. paskelbė suredaguotą ataskaitą, kurioje teigiama, kad „labai mažai tikėtina“, jog anomalius sveikatos sutrikimus sukėlė užsienio jėgos. Pranešama, kad išpuolių aukos buvo sukrėstos šios ataskaitos rezultatais, o daugelis jų esą jaučiasi išduoti savo vyriausybės.

„Šis tyrimas parodė, kad arba žvalgybos bendruomenė nesugeba atlikti savo pagrindinės funkcijos, arba ji stengėsi nuslėpti faktus ir apnuodyti nukentėjusius darbuotojus bei visuomenę“, – „The Insider“ aiškino viena iš nukentėjusiųjų.

2021 m. J. Bideno administracija priėmė Havanos aktą, pagal kurį patvirtintoms anomalių sveikatos sutrikimų aukoms mokamos didelės kompensacijos.

Šiuo metu egzistuoja dvi teorijos, kodėl JAV vyriausybė gali slėpti tiesą apie šių išpuolių pobūdį. Pirma, visos žvalgybinės informacijos apie šias atakas paviešinimas gali įtikinti Amerikos visuomenę, kad Maskva įvykdė karo aktą. Antroji teorija yra ta, kad pripažinimas, jog Havanos sindromą sukėlė užsienio priešininkas, gali pakenkti verbavimui į CŽV ar Valstybės departamentą.

Ataskaitoje rašoma, kad jei Kremlius bus pripažintas atsakingu už šiuos išpuolius, Amerikos regioninės žvalgybos ekspertų sužlugdymas per anomalius sveikatos sutrikimus gali tapti viena didžiausių V. Putino strateginių pergalių prieš Jungtines Valstijas.

Paruošta pagal „The Kyiv Independent“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.