Pentagonas: JAV ir Kinijos gynybos vadai surengė pirmąsias per pusantrų metų derybas

Antradienį per vaizdo telekonferenciją JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pasikalbėjo su kolega iš Kinijos Dong Junu, pranešė Pentagonas. Tai buvo pirmosios per beveik pusantrų metų esminės supergalybių gynybos vadų derybos.

Lloydas Austinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Lloydas Austinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 16, 2024, 5:44 PM

„Abu pareigūnai aptarė JAV ir Kinijos Liaudies Respublikos gynybos santykius bei regionines ir pasaulines saugumo problemas“, – sakoma Pentagono atstovo generolo majoro Pato Ryderio pranešime.

Jungtinės Valstijos stiprina bendradarbiavimą gynybos srityje su sąjungininkėmis Azijos ir Ramiojo vandenyno regione, kad atremtų didėjančią Kinijos įtaką, bet nori išlaikyti komunikavimo ryšį ir su Pekinu, kad įtampa netaptų nekontroliuojama.

„Sekretorius L. Austinas pabrėžė, kaip svarbu ir toliau palaikyti atviras ryšio linijas tiesioginiam JAV ir KLR kariškių komunikavimui“, sakoma pranešime. Pentagono vadovas taip pat „pakartojo, kad Jungtinės Valstijos ir toliau saugiai ir atsakingai skraidys, plaukios ir veiks visur, kur leidžia tarptautinė teisė“, ir „pabrėžė pagarbos laivybos laisvei atviroje jūroje, kurią garantuoja tarptautinė teisė, svarbą, ypač Pietų Kinijos jūroje“.

Pastarąjį kartą L. Austinas išsamiai bendravo su kolega iš Kinijos 2022 m. lapkritį, kai Kambodžoje susitiko su Wei Fenghe. Vėliau jį pakeitęs Li Shangfu per gynybos konferenciją Singapūre pernai birželį paspaudė ranką L. Austinui ir trumpai su juo pasikalbėjo, bet oficialaus susitikimo su Pentagono vadovu nesurengė.

Tarp Vašingtono ir Pekino kyla daug nesutarimų, ypač dėl Taivano – demokratinės savarankiškai valdomos salos, kurią Kinija laiko savo teritorija ir ketina atsiimti, prireikus ir jėga.

Vašingtono ir Pekino nuomonės susikerta ir dėl Pietų Kinijos jūros. Kinija pretenduoja beveik į visą jūrą, Kinijos ir Filipinų laivų susirėmimai kursto baimę, kad konfliktas išplis. JAV taip pat ne kartą pranešė apie pastaraisiais metais įvykusius incidentus, kai Kinijos karo lėktuvai ir laivai buvo nesaugiai priartėję prie amerikiečių lėktuvų ir laivų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.