Tiksinti bomba Rusijoje: paaiškino, su kuo rusai susidurs netrukus

Nepaisant didėjančių karinių išlaidų ir Vakarų prekybos apribojimų, Rusijos ekonomikos augimas gali trukti dar pusantrų metų – tuomet ji pradės silpnėti. Kremlius susidurs su trimis ekonominėmis problemomis – tai gali turėti neigiamų socialinių pasekmių.

V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
V. Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
A. Luka<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
A. Luka<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas ir<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas ir<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Luka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
A. Luka<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Asociatyvi nuotr. Xi Jinpingas ir Vladimiras Putinas.<br>Scanpix.
Asociatyvi nuotr. Xi Jinpingas ir Vladimiras Putinas.<br>Scanpix.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Vladimiras Putinas.<br>EPA-ELTA nuotr.
Kai kurios apie pasitraukimą i<br>123rf nuotr.
Kai kurios apie pasitraukimą i<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

Lrytas.lt

Apr 25, 2024, 8:30 AM, atnaujinta Apr 25, 2024, 8:33 AM

Vašingtone įsikūręs analitinis centras „Carnegie Endowment“ atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijos ekonomika vis dar yra stipri, nepaisant didėjančių karinių išlaidų ir Vakarų prekybos apribojimų. Tarptautinis valiutos fondas prognozavo, kad šiais metais šalies ekonomika augs sparčiau nei visų kitų išsivysčiusių šalių, įskaitant ir JAV, tvirtina „Business Insider“.

Iš dalies taip yra todėl, kad Rusija sugebėjo rasti būdų, kaip apeiti sankcijas, aiškino „Carnegie Endowment“ tyrėjai. Pavyzdžiui, Rusija parduoda naftą savo sąjungininkėms, o Vakarų prekes importuoja per trečiąsias šalis.

„Susidarė paradoksali situacija. Rusijos ekonomika dabar yra stabili ir nepaisant Vakarų sankcijų, ir dėl jų“, – ataskaitoje rašė Rusijos ir Eurazijos centro analitikė Aleksandra Prokopenko.

Anot jos, šis sunkiai iškovotas stabilumas nėra amžinas – dabartinė tvarka pradės byrėti po vėliausiai aštuoniolikos mėnesių. Tai įvyks dėl didėjančio prekybos disbalanso ir galimų socialinių problemų.

Problemų „triada“

Anot „Business Insider“, Rusijai kyla trys svarbios problemos – kariuomenės finansavimas, Rusijos piliečių pragyvenimo lygio palaikymas ir ekonomikos stabilumas. Kremliui darosi vis sunkiau pasiekti šiuos tikslus.

Silpnumo požymiai jau pradėjo veržtis į paviršių. Šiais metais Kremlius planuoja išleisti rekordinę sumą savo kariuomenei. Tai gali būti kliūtis šalies ekonomikai, nes išlaidos gynybai yra neproduktyvios, be to, neaišku, kada baigsis Rusijos ir Ukrainos karas, tikino A. Prokopenko.

Rusijoje gali pradėti blogėti gyvenimo sąlygos. Nors ekonomistai teigia, kad rusai kol kas gyvena iš esmės normaliai, infliacija smarkiai išaugo, o tai paskatino Rusijos centrinį banką padidinti palūkanų normas iki 16 procentų. Jei centriniam bankui pavyks sumažinti infliaciją, tai sumažins ir darbuotojų pajamas – ekonomika pradės trauktis.

„Tai didina socialinio nepasitenkinimo riziką, niekam nebus malonu mažinti darbo užmokestį“, – pridūrė A. Prokopenko.

Nors Rusija turi priemonių, kurios jai padeda išlaikyti stabilią ekonomiką ir išvengti recesijos, ekonomistai perspėjo, kad ateityje jos laukia niūri ateitis – šalyje trūksta darbuotojų, mažėja našumas ir didėja izoliacija nuo likusio pasaulio, rašo „Business Insider“.

„Ekonomikoje, pavaldžioje politiniams reikalavimams yra mažai paskatų tvariam vystymuisi. Anksčiau ar vėliau tai pakenks paprastų rusų gerovei. Kitaip tariant, laikini ekonomikos pataisymai ir gyvenimo lygio smukimas prisidės prie politinių ir ekonominių problemų, su kuriomis susiduria Kremlius“, – pasakojo A. Prokopenko.

Ekspertai perspėjo, kad artimiausiu metu Rusijoje gali kilti socialinių neramumų, ypač toliau blogėjant pragyvenimo lygiui.

Trys ekonomistai „Business Insider“ tikino, neva iki metų pabaigos šalyje gali kilti masiniai neramumai, ypač jei Vakarai ir toliau griežtins sankcijas Maskvai.

Paruošta pagal „UNIAN“ ir „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.