„Pandoros skrynia atidaryta“: Ukraina fronte priversta priimti ypač sunkų sprendimą

Šį savaitgalį rusų dronai ir žvalgai, stebėję fronto liniją į vakarus nuo Avdijivkos griuvėsių Ukrainos rytinėje Donecko srityje, pamatė kai ką keisto. Ukrainiečių tranšėjos į rytus nuo Očeretynės kaimo, kuriose anksčiau stovėjo elitinės Ukrainos kariuomenės 47-osios mechanizuotosios brigados kariai, buvo tuščios.

Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Sipa Press/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Rusijos kareiviai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2024-04-29 10:54, atnaujinta 2024-04-29 11:16

Kaimo gynyba buvo apleista.

Pasinaudojusi proga, Rusijos kariuomenės 30-oji motorizuotųjų šaulių brigada nuskubėjo keletą kilometrų geležinkeliu, einančiu į vakarus nuo Avdijivkos, ir užėmė didžiąją dalį Očeretynės – ir galbūt taip pat Novobachmutivką, kaimą į pietus nuo Očeretynės.

Tai greičiausias per pastaruosius mėnesius Rusijos pajėgų įsiskverbimas į Ukrainos teritoriją ir tai kelia grėsmę, kad Ukrainos gynybinė linija į vakarus nuo Avdijivkos bus sugriauta. Linija, kuri išsilaikė kelis mėnesius, dabar turi gilią ir vis didėjančią spragą.

„Pandoros skrynia atidaryta“, – komentavo Ukrainos analizės grupė „Deep State“.

Kad suprastumėte, kaip šiuo metu išsigandę Ukrainos vadai, prisiminkite brigadą, kurią jie skubiai įvedė į mūšį į šiaurę ir vakarus nuo Očeretynės – 100-ąją mechanizuotąją brigadą. Ši brigada yra viena naujausių ir lengviausiai aprūpintų Ukrainos kariuomenės brigadų – ir, atrodo, netinkama tokiai fronto dalinio operacijai, kokios iš jos prašo vadai.

Pranešama, kad Očeretynės praradimas įvyko ne dėl 47-osios mechanizuotosios brigados kaltės. Ši brigada, kuri yra pagrindinė Ukrainos amerikietiškų šarvuočių operatorė, vykdė įsakymą pasitraukti iš Očeretynės, kad galėtų persidislokuoti į užnugarį ir praleidusi beveik metus mūšiuose pailsėti.

115-oji mechanizuotoji brigada turėjo užimti 47-osios mechanizuotosios brigados vietą Očeretynėje, sklandžiai užpildydama tas pačias kovines pozicijas pakankamu skaičiumi karių, kad išlaikytų gynybinės linijos į vakarus nuo Avdijivkos vientisumą.

Tačiau ne viskas įvyko pagal planą. Pasak Mykolos Melnyko, garsaus 47-osios mechanizuotosios brigados kuopos vado, kuris pernai per Ukrainos kontrpuolimą neteko kojos, „tam tikri daliniai tiesiog pasimetė“.

115-osios mechanizuotosios brigados nesugebėjimas išlaikyti linijos praktiškai pakvietė Rusijos 30-ąją motorizuotąją motorizuotąją šaulių brigadą į Očeretynę ir sukėlė panišką Ukrainos štabo reakciją. Vadai įsakė mūšio nuvargintai 47-ajai mechanizuotajai brigadai apsisukti ir grįžti į fronto liniją. Jie taip pat įsakė 100-ajai mechanizuotajai brigadai kontratakuoti.

100-oji mechanizuotoji brigada yra buvusi teritorinė brigada ir JAV kariuomenės nacionalinės gvardijos padalinys, kurį Kijevo gynybos ministerija kovo pabaigoje perkėlė į aktyviąją kariuomenę.

100-ajai mechanizuotajai brigadai patirties netrūksta: apie 2 000 jos karių ne kartą dalyvavo 26 mėnesius trukusiame platesniame Rusijos kare prieš Ukrainą. Tačiau jai trūksta sunkiosios technikos – Vakarų šalyse pagamintų tankų, kovos mašinų ir artilerijos – kuri suteikia elitiniams daliniams, tokiems kaip 47-oji mechanizuotoji brigada, didelę kovinę galią.

Vis dėlto 100-oji mechanizuotoji brigada kovėsi atkakliai, sulaikydama rusų 30-ąją motorizuotąją šaulių brigadą ir kitus Rusijos 41-osios jungtinės armijos dalinius, kurie bandė veržtis į Prohreso kaimą, esantį už septynių mylių į vakarus palei tą patį geležinkelį, jungiantį Avdijivką su Očeretyne.

„Bandymą žengti link Prohreso sustabdė sėkminga 100-osios mechanizuotosios brigados kontrataka“, – pranešė „Deep State“.

Neaišku, kas toliau gali nutikti Očeretynėje ir jos apylinkėse. Kol kas Ukrainos pajėgos „laikosi vakarinėje kaimo dalyje ir kontroliuoja pietinę kaimo dalį“, pažymėjo Ukrainos gynybos strategijų centras.

Tačiau tai, kad ukrainiečiams teko skubiai stoti į mūšį su palyginti silpna brigada, byloja apie Ukrainos rezervų į vakarus nuo Avdijivkos menkumą. Savo ruožtu rusai Avdijivkos apylinkėse rezerve laiko visą 90-ąją tankų diviziją.

Jei 90-oji tankų divizija įžengs į Očeretynę anksčiau, nei Ukrainos rytinė vadovybė mobilizuos papildomus pastiprinimus, rusų skverbimasis gali išsiplėsti iki visiško proveržio, kuris priverstų dešimtis tūkstančių ukrainiečių karių trauktis į vakarus iki kitos gynybos linijos.

Didžiausią viltį ukrainiečiams teikia 1 mlrd. dolerių vertės nauja amunicija, kurią Jungtinės Valstijos skubiai perdavė Ukrainai praėjus kelioms valandoms po to, kai antradienį JAV Kongresas po šešių mėnesių delsimo pagaliau patvirtino papildomą JAV pagalbą Ukrainai.

Ukrainos brigadoms aplink Očeretynę prireiks kiekvienos kulkos, sviedinio ir raketos. Ypač mažai ginkluotai 100-ajai mechanizuotajai brigadai.

Parengta pagal „Forbes“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.