Naujasis Niujorko upės monstras tebekursto aistras

Niujorko Rytų upės pabaisa tebekaitina aistras. Kas šis keistas padaras, kurį prieš savaitę po Bruklino tiltu rado fotografė Denise Ginley? Lyg tyčia Niujorko Parko departamentas, prižiūrintis tvarką, paskubėjo maitą sunaikinti, tad dabar ekspertams belieka spėlioti tik žiūrint į „pabaisos“ nuotraukas. Galutinio žodžio tarti niekas nesiryžta, o versijų pasipylė daugybė – nuo visiškai neįtikėtinų iki visai realių, nuo buitiškiausių iki fantastinių ir net sąmokslo teorijų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-30 19:32, atnaujinta 2018-03-17 17:40

Tikrai ne kiaulė

Niujorko Parko departamento atstovės Vickie Karp pasakymas, kad negyvas padaras, kurį jie tiesiog sunaikino, buvo išmestas keptas paršiukas, internete sukėlė pasipiktinimo ir pašaipų bangą. Daugelis pastebėjo, kad iš arti nufotografuotos gyvūno galūnės nė iš tolo neprimena kiaulės kanopų. Kaip kiaulių giminės atstovui per ilga ir uodega.

„Parko departamentas turbūt labai greitai nusprendė, kad tai kiaulė, ir jį sunaikino, tačiau akivaizdu, kad tai ne kiaulė, - portalui nydailynews.com sakė monstrą mačiusi ir nufotografavusi D. Ginley. - Akivaizdžiausias požymis – jis neturi kanopų, o letenas su penkiais pirštais.“

„Man panašiausia, kad tai gali būti meškėnas arba didžiulis graužikas. Kadangi nėra viršutinio žandikaulio, labai sunku nustatyti, kas tai. Trikdo ir tai, kad ant apatinio žandikaulio trūksta iltinių dantų“, - sakė ji.

Pasak D. Ginley, jos rasto gyvūno ilgis buvo apie 60 cm.

Graužikas mutantas?

Rytų upės pabaisa ir karto buvo sugretinta su 2008 m. liepą taip pat Niujorko valstijoje rastu Montoko monstru, kuris, kaip spėjama, galėjo būti meškėnas, jūrinis vėžlys be kiauto arba šuo.

Prie „New York magazine“ buvo sukurtas Rytų upės pabaisai skirtas tinklaraštis „Ar patikėsime, kad naujasis Rytų upės monstras yra tiesiog kiaulė?“, kuriame spėliojama, kas šis padaras. Rašytojas Joe Coscarelli dvėselieną pavadino „Wilburu“ ir pasakė, kad tai panašu į „kažką tarpinio tarp neįprasto dydžio graužiko ir pusiau žmogiško vilkolakio“.

Portale „Gothamist“ pabaisa taip pat buvo pavadinta „R.O.U.S.“ - „neįprasto dydžio graužiku“ („rodent of unusual size“) - pelkių padaru iš devintojo dešimtmečio fantastinio nuotykių filmo „Princesė nuotaka“.

Prabilta ir apie genetinius eksperimentus, ir apie mutantus, atsiradusius dėl chemikalų poveikio.

Išpampęs šuo?

Specialistai nelinkę manyti, kad tai graužikas. Laukinės gamtos specialistas, Kornelio universiteto profesorius Paulas Curtisas mano, kad pabaisa – nedidelis šuo, išsipūtęs nuo irimo.

„Sprendžiant iš kūno raumenų ir dantų struktūros, tai greičiausiai buvo nedidelis šuo, kuris nuskendo ir gana ilgai plaukiojo upėje, - sakė gamtininkas. - Akivaizdu, kad jis visas išpampęs, nuo lavono nuslinkę visi plaukai. Nustatyta, kad anksčiau rastoji Montoko pabaisa buvo išsipūtusi meškėno dvėseliena. Šiuo atveju dantys panašesni į šuns, ne į meškėno. Tačiau sunku nustatyti rūšį vien iš nuotraukų, neturint prieš akis žandikaulio ir negalint detaliau apžiūrėti dantų.“

Iškamšų darytojų kūrinys?

Televizijos „Animal Planet“ laidos „Upių monstrai“ kūrėjas ir vedėjas Jeremy Wade'as, laikomas upėse randamų gyvūnų specialistu, užtikrintai galėjo pasakyti tik tai, kad monstras nėra žuvis.

„Kaip buvęs biologijos mokytojas galiu pasakyti, kad tai ir ne kiaulė: kiaulės ant kojų turi kanopas, o šis gyvūnas jų neturi. Dantys taip pat neatrodo kaip kiaulės. Iš nuotraukų sunku nustatyti jo dydį. Mano galva, tai galėtų būti kažkokios rūšies graužikas, o lavonams apskritai būdinga vandenyje pūstis, ir tai leidžia jiems įgauti groteskišką išvaizdą. O kur dar krabai, nuo veido nugraužiantys dalį minkštųjų audinių. Neatmestina galimybė, nors šiuo atveju ji mažai tikėtina, kad tai iškamšų gamintojų, padariusių hibridą iš keleto skirtingų padarų, kūrinys. Ši praktika populiari Japonijoje, kartą mačiau tokiam gyvūnui skirtą šventyklą, tačiau nemanau, kad toks buvo būtent šios nelaimingos pabaisos likimas.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.