Ispanijos senolė nesėkmingai pamėgino restauruoti šimtametę bažnyčios Kristaus freską

Ispanijoje vienos

Socialiniuose tinkluose ir naujienų svetainėse pasirodė nemažai interneto vartotojų komentarų apie tokį „menininkės“ mėginimą „restauruoti“ šedevrą.<br>AP
Socialiniuose tinkluose ir naujienų svetainėse pasirodė nemažai interneto vartotojų komentarų apie tokį „menininkės“ mėginimą „restauruoti“ šedevrą.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2012-08-23 19:28, atnaujinta 2018-03-17 04:51

Geriausių ketinimų vedina jau į devintą dešimtį įkopusi moteriškė ėmėsi atkurti ištrupėjusius originalo fragmentus ir taip pat pagražinti portretą, kuriame erškėčių vainiku karūnuotas Kristus sielvartingu žvilgsniu žvelgia į dangų.

Po „restauracijos“ Dievo sūnaus atvaizdas primena beždžionę, kurios blyškų veidą gaubia kailis, akys nesiskiria nuo tų, kurias paprastai piešia vaikai, o burnos vietoje matyti keista dėmė.

Nors ir paveikslo, kuris vadinasi „Ecce Homo“ („Štai žmogus!“), originalas nebuvo šedevras - 1910 metais šiaurės rytiniame Ispanijos miestelyje Borchoje per dvi valandas tiesiai bažnyčios kolonos jį nutapė mažai kam žinomas Eliasas Garcia Martinezas.

Be to ir freska buvo jau ne nauja. Gailestingumo šventovės bažnyčioje tvyranti drėgmė per ilgą laiką pakenkė jos dažams.

Tačiau naujasis paveikslo variantas tapo tikru nacionaliniu pajuokos objektu - daugelis prisiminė britų komediją apie poną Byną, kuris mėgino restauruoti garsųjį Jameso Wistlerio motinos portretą, kai jį apčiaudėjo ir netyčia nuo veido nuvalė dažus.

„Jos pateikti pasiaiškinimai nebuvo rišlūs. Ji sakė, kad jau daug metų jį restauravo ir buvo priversta liautis, jo nebaigusi“, - sakė Borchos vicemeras, atsakingas už kultūros paminklų ir bažnyčios apsaugą Juanas Maria de Ojeda.

Socialiniuose tinkluose ir naujienų svetainėse pasirodė nemažai interneto vartotojų komentarų. Daugelis jų siūlė iš naujo restauruoti paveikslą, kenčiančio Kristaus veidą pakeičiant karaliaus Juano Carloso arba premjero Mariano Rajoy veidais.

„Leiskite jai jį pabaigti, dėl Dievo meilės“, - „Twitter“ tinkle pajuokavo režisierius Alexas de Iglesia.

Tačiau savivaldybė dar neapsisprendė, ar pateikti moteriai ieškinį dėl prieš mėnesį padaryto darbo, apie kurį Ispanijos spauda paskelbė tik dabar.

„Tai nėra vandalizmas“, - sakė J. M. de Ojeda ir pridūrė, kad ji „nenorėjo išniekinti šios šventos vietos“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.