Laimingiausi Rusijos žmonės gyvena iš griuvėsių pakilusiame Grozne

Patys laimingiausi Rusijos žmonės gyvena ne kur kitur, o Grozno mieste, kuris ką tik buvo atstatytas po intensyvių bombardavimų 1993-1994 ir 1999 metais. O patys nelaimingiausi – taikiame ir palyginti klestinčiame Čitos mieste. Tą parodė apklausa, kurią 100 Rusijos miestų atliko agentūra „NewsEffector“ kartu su fondu „Rusijos regionai“.

Patys laimingiausi Rusijos žmonės gyvena ne kur kitur, o Grozno mieste, kuris ką tik buvo atstatytas po intensyvių bombardavimų 1993-1994 ir 1999 metais.<br>Wikimedia Commons
Patys laimingiausi Rusijos žmonės gyvena ne kur kitur, o Grozno mieste, kuris ką tik buvo atstatytas po intensyvių bombardavimų 1993-1994 ir 1999 metais.<br>Wikimedia Commons
Daugiau nuotraukų (1)

Aleksandras Procenka, LR korespondentas Maskvoje

Oct 19, 2012, 1:19 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 12:16 AM

Buvo apklausta 27 tūkst. žmonių pagal pačius įvairiausius kriterijus: pasitenkinimą materialine gerove, ekologija, saugumu, savo miesto išsivystymo ir gerovės lygiu. Paskutinis klausimas buvo suformuluotas tiesiai šviesiai: ar tu laimingas?

Rezultatai nustebino. Turtingiausias ir, atrodytų, labiausiai klestintis miestas Maskva atsidūrė tik 52 vietoje, Sankt Peterburgas – 16. O pirmosiose eilutėse išsirikiavo tokie miestai, kaip Groznas, Tiumenė, Kazanė, Surgutas, Krasnodaras, Sočis, Nižnevartovskas, Novorosijskas ir Belgorodas.

Rusijos laimės reitingo pabaigoje – Bratskas, Južno Sachalinskas ir Čita. Bratsko gyventojai sumušė savotišką, bet liūdną nacionalinį rekordą – tik 3 proc. apklaustųjų pareiškė esą patenkinti vietos ekologine situacija.

Sachaline kita bėda – gyventojai nepatenkinti miesto vystymosi dinamika. Tai yra, gyventi lyg ir įmanoma, bet nematyti perspektyvų.

Žinoma, laimė – santykinė sąvoka. Pavyzdžiui, į Maskvą plūsta kone pusė šalies, svajodami čia padaryti karjerą. Bet medikai skundžiasi – dėl atvykėlių antplūdžio Rusijos sostinė jau pasiekė antrąją vietą pagal utėlėtumą. Kokia gali būti laimė, jeigu tavo oda nuolat kažkas ropinėja?

Bet apskritai žmonės gyvenimu patenkinti: praėjusį pavasarį Rusijos visuomenės tyrimų centras atliko analogišką apklausą 138 gyvenamose vietovėse 46 Rusijos srityse, kraštuose ir respublikose. Laimingais save įvardijo 82 proc. apklaustųjų, nelaimingais – 13 procentų.

O tada savo tarptautinį laimės reitingą paskelbė ir britų tyrimų centras „New Economic Foundation“. Jo duomenimis, Rusija pagal laimės pojūtį atsidūrė 122 vietoje iš 151 šalies. Tarp Liberijos, Zimbabvės ir Kongo iš vienos pusės ir Nigerijos, Ugandos bei Burkona Faso iš kitos...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.