Respublikonas G. W. Bushas netyčia atidavė balsą už B. Obamą?

Buvęs JAV prezidentas George'as W. Bushas netyčia pabalsavo už Baracką Obamą. Tai nutiko lapkričio 6 d. balsavimo apylinkėje prie jo namų netoli Krofordo, Teksaso valstijoje, rašo satyrinis naujienų portalas dailycurrant.com.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 8, 2012, 2:30 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:11 PM

Esą, pasak vietos žiniasklaidos, dvi kadencijas respublikonų prezidentu buvęs G. W. Bushas susipainiojo savo elektroninės balsavimo mašinos instrukcijose ir netyčia atidavė balsą už demokratų kandidatą – po to jis norėjo šį savo balsą panaikinti.

Pasak liudininkų, G. W. Bushas po to keletą minučių ginčijosi su balsavimo apylinkės darbuotojais ir prašė, kad jam leistų pabalsuoti iš naujo, bet remiantis valstijos įstatymais toks prašymas buvo atmestas.

Šis pikantiškas incidentas būtų likęs nepastebėtas, jeigu kaip tik tuo metu gretimoje kabinoje nebūtų balsavusi vietinio laikraščio žurnalistė. „Waco Times“ politikos korespondentė Suzanna Everett tapo viso šio įvykio liudininke ir sugalvojo suktą planą, kaip tai paviešinti.

Laikydamasi etikos taisyklių, draudžiančių naudoti informaciją, gautą balsavimo apylinkės viduje, S. Everett palaukė, kol G. W. Bushas išeis iš įstaigos, ir užklupo jį su klausimu: „Pone prezidente, „Fox News“ pranešė, kad jūs netyčia pabalsavote už Baracką Obamą. Ar galėtumėte pakomentuoti?“

Vertė kaltę mygtukui

Galvodamas, kad jo klaida jau išaiškėjo, G. W. Bushas pasistengė kaltę suversti kitiems: „Deja, taip, dėl žmonių, kurie sukūrė balsavimo mašiną, nekompetencijos mano balsas atiteko kitam vaikinui.“

Tada jis pabandė išsamiau paaiškinti, kaip tai įvyko: „Visų pirma, ekrane viskas buvo labai blogai sudėliota. Negalima šitaip sukišti į vieną kratinį senatorių, kongresmenų ir prezidentų. Tai pernelyg sugrūsta. Tai painioja žmones.“

Tada G. W. Bushas paaiškino, kad neteisingai pažymėjęs kandidatą, jis pabandė ištaisyti klaidą, paspausdamas raudoną mygtuką, galvodamas, kad jis reiškia „Atšaukti balsą“, nors iš tiesų reiškė „Atiduoti balsą“.

„Paprastai raudona reiškia sustoti, o žalia – eiti. Aš galvojau, kad sustoju“, - teisinosi buvęs prezidentas.

Po įvykio G. W. Bushas išplatino ir oficialų pareiškimą, kritikuojantį neaiškią JAV balsavimo sistemą.

Kompanijos, gaminančios balsavimo mašinas, atstovas tvirtino, kad visoje šalyje jos naudojamos sėkmingai, ir incidentų beveik nepasitaiko.

„Iki šiol nesame girdėję nė vieno atvejo, kad kas nors mygtuką „Atiduoti balsą“ palaikytų „Atšaukti balsą“ mygtuku. Su šia problema susidūrė tikrai G. W. Bushas, ir mes neplanuojame keisti savo mašinų“, - sakė jis.

Istorija išgalvota

Istorija apie nevykusį G. W. Busho balsavimą netruko aplėkti pasaulį, ir daugelis ja patikėjo - apie G. W. Busho nusišnekėjimus ir nesusigaudymą situacijose girdėję daug kas.

Tačiau netrukus paaiškėjo, kad istorija išgalvota. Iš tiesų neegzistuoja nei laikraštis „Waco Times“, nei žurnalistė Suzanna Everett.

Nepaneigiamas faktas tik vienas - kad G. W. Bushas yra neabejotina internetinio folkloro žvaigždė.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.