Nešventas budistų gyvenimas siutina Tailandą

Katalikų bažnyčią pastaraisiais metais persekiojo skandalai – ypač dėl pedofilijos atvejų. Piktžaizdžių bando atsikratyti ir Tailando budistų dvasininkija, kurios nariai pričiumpami nusikalstantys.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-06-29 06:00, atnaujinta 2018-03-05 02:29

Narkotikų ir alkoholio vartojimas, lošimas, prostitučių paslaugos ir vaikų tvirkinimas, rašo "Lietuvos rytas".

Tokie žodžiai pastaruoju metu Tailande pasigirsta kalbant ne apie kokius nors paprastus nusikaltėlius, o apie budistų vienuolius.

Teoriškai jie turėtų gyventi kukliai ir oriai, bet taip nėra – budistų dvasininkus vienas po kito krečia skandalai. Jie kaltinami ne tik nusižengiantys elgesio normoms, bet ir įtariami nusikaltimais.

Užsiėmė sąvadavimu?

Praėjusią savaitę Tailande buvo suimti du budistų vienuoliai. Jie įtariami vienos šventyklos abatui atvesdindavę 14-metį berniuką, kuris būdavo tvirkinamas.

Jeigu vienuoliai, kurių vienas yra 20-metis, kitas – 23-ejų, bus pripažinti kaltais, jiems gali grėsti iki 15 metų kalėjimo. Grotos laukia ir abato, kurį pareigūnai žadėjo suimti vos gavę arešto orderį.

Įtariami nusikaltimai įvykdyti šiaurinėje Tailando dalyje esančioje Čiangmajaus provincijoje.

Byloje liudijantis vairuotojas ir budistų vienuolių auka tariamai tapęs berniukas teigia, kad nuo vasario mėnesio pas abatą į šventyklą buvo atvesdintas keletą kartų.

Narkotikai ir prostitutės

Už budistų šventyklų sienų Tailande kartais vyksta ir kitokių negerovių.

Vienoje Sukotajaus provincijos šventykloje balandžio pabaigoje buvo sučiupti narkotikus vartojantys trys budistų vienuoliai ir grupė jaunuolių. Gal įvyko klaida, nesusipratimas? Nieko panašaus.

Po policijos reido atlikti šlapimo tyrimai parodė, jog vienuoliai iš tiesų vartojo narkotines medžiagas. Netikėtai areštinėje atsidūrę budistai turėjo atsisveikinti su vienuolyste.

Vienas vienuolių, 42 metų Chaloras Chandsri, vėliau prisipažino turintis priklausomybę nuo metamfetamino ir samdęs vietos jaunuolius, kad jie parūpintų jam narkotikų iš prekeivio.

Žiniasklaidą daugiau nei prieš mėnesį apskriejo ir kito Tailando budistų vienuolio nuodėmės. Šiaurės rytiniame Isano regione buvo sulaikytas budistas, nutaręs pasinaudoti prostitutės paslaugomis.

Šis žingsnis buvo labai rizikingas turint omenyje, kad vienuoliams net neleidžiama pasilikti vieniems su moterimis.

Pavyzdžiui, rimtų nemalonumų vienuoliai gali turėti net pavakarieniavę dviese su moterimi restorane.

O budistas vienuolis buvo pagautas už rankos ir nuogutėlis.

Vietos žiniasklaida pabrėžė, kad atvykus policijai su 21 metų mergina viešbučio kambaryje apsistojęs vyras buvo be kelnių, o socialinių tinklų lankytojai su pasimėgavimu viešino jo pričiupimo metu darytą įrašą.

Mušėsi su moterimi

Ne mažiau audringa reakcija kilo interneto erdvėje pasirodžius kitam įrašui. Jame užfiksuota, kaip vienuolis mušasi su moterimi.

Tai įvyko prie vieno Čantaburio provincijos vienuolyno.

Teigiama, kad įvykio liudininkai bandė sustabdyti grumtynes, tačiau akivaizdžiai nesėkmingai.

Nufilmuotoje medžiagoje matyti, kaip budistų vienuolis ir moteris trenkia vienas kitam, moteris tampoma už plaukų, o galiausiai juodu grumiasi pargriuvę ant žemės.

„Jie mušasi dėl nieko, be priežasties, netgi vienuolis. Nežinau, ką sakyti”, – už kadro skamba, kaip manoma, incidentą nufilmavusio žmogaus balsas.

Įdomu tai, kad, anot kai kurių pranešimų, vienuolis, kurio vardas ir pavardė neskelbiami, kaimo žmonių yra labai gerbiamas asmuo. O jį užpuolusi ir įžeidinėjusi moteris esą yra nesveikos psichikos.

Vis dėlto netgi ir tokiu atveju vienuolis neturėjo teisės suduoti atgal moteriai, nors ji ir galėjo būti kalta dėl incidento.

Mėgaujasi ir prabanga

Kad budistų vienuoliai tikrai ne visada gyvena asketišką, ramų ir apmąstymų kupiną gyvenimą, dar kartą patvirtino ir šį mėnesį išplatintas įrašas.

Jame matyti, kaip skrisdami privačiu reaktyviniu lėktuvu vienuoliai per ausines klausosi muzikos, turi dizainerių sukurtas rankines ir stilingus lakūnų akinius.

Kai įrašas atsidūrė tinklalapyje „YouTube”, pasigirdo daugybė nusiskundimų ir kritikos balsų – tarp jų ir iš pasaulio budistų lūpų.

Dėl vienuolių, kurie toli gražu gyvena ne pagal budistų normas, pradėtas tyrimas.

Sujudimas kilo dar ir todėl, kad Tailandas, kuriame yra daugiausia budistų, stengiasi padėti 2,6 tūkst. metų senumo Budos doktrinai atlaikyti laiko išbandymus.

Tad netinkamas vienuolių elgesys neabejotinai trukdo pasiekti šį tikslą.

Apie 300 iš daugiau negu 61 tūkst. budistų vienuolių pernai buvo peikiami dėl netinkamo elgesio. Kai kurie jų buvo pašalinti ir iš vienuolynų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.