Rusų įstatyme prieš seksualines priekabes - rasizmo atspalvis

Regis, sveikintinas rusų įstatymo projektas dėl griežtesnių bausmių seksualiniams priekabiautojams, susilaukė kritikos. Gali būti, kad šis įstatymas atvertų duris nepagrįstai svetimtaučių deportacijai, skelbia „Moscow Times“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 19, 2014, 3:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:58 PM

Valstybės Dūmai pateiktame įstatymo projekte numatoma „dailiosios, bet silpnosios“ lyties garbės r padorumo apsauga. Projekto autorius - Olegas Nilovas, partijos „Teisinga Rusija“ narys. Partija yra kairiųjų centro pozicijoje.

Įstatymas, kuris, beje, bus taikomas tik atvejams, kai prie moterų priekabiauja vyrai, apibrėžia priekabiavimą kaip nelauktą ir nenorimą kontaktą, seksualinių paslaugų prašymus, ir kitas žodines ir fizines seksualinių pasiūlymų apraiškas.

Papildomos bausmės numatytos ne Rusijos piliečiams, kurie, anot deputatų, yra labiau linkę daryti tokio tipo nusikaltimus.

„Milijonai imigrantų, kurie prastai kalba rusiškai, turi kliautis kūno kalba. Todėl jie savo susidomėjimą moterimis dažniau reiškia fiziškai“, - tvirtino O.Nilovas, pridėdamas, kad šis „įstatymas gali smarkiai sumažinti įtampą, tvyrančią tarp skirtingų etninių grupių".

Už pirmą prasižengimą numatyta maždaug 2 – 3,5 tūkstančio litų bauda, arba 80 – 120 valandų viešųjų darbų. Pakartotiniai nusižengimai bus baudžiami ir 5,5 – 7 tūkst. litų, arba 200 valandų viešųjų darbų. Ne Rusijos piliečiai taip pat bus išsiunčiami iš šalies.

Rusijos Migrantų federacijos prezidentas Muhamadas Aminas Madzhumderis kritikavo projektą kaip nepriimtiną, rasistinį ir neatitinkantį realybės. Anot jo, visi nusikaltėliai turi būti lygūs prieš Rusijos įstatymą.

Imigracija ir etninių nusikaltimų baimė yra gajus Rusijoje dalykas, nepaisant to, kad oficiali statistika liudija apie vos 1,8 procento svetimtaučių padaromų nusikaltimų kiekį iš bendro jų skaičiaus. Net trečdalis rusų mato imigrantus kaip „grėsmę“.

30 procentų Rusijos moterų yra patyrusios seksualines priekabes darbe. Šalis pagal lyčių lygybę yra 61-oje vietoje 136-ių šalių sąraše. Pirmauja Islandija, JAV – 23-ia. Lietuva šiame sąraše yra 28-oje vietoje.

Parengė Liucija Lenkauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?