Irano valdžia už linksmas daineles sodina už grotų

Pharello Williamso daina „Happy“ šįmet susilaukė didžiulio atgarsio. Gerbėjai visame pasaulyje filmavo vaizdo klipus, kuriuose šoka pagal dainos ritmą, ši manija neaplenkė ir Lietuvos. Tuo tarpu Irano valdžia šokančius ir laime besidalijančius žmones nusprendė areštuoti, tačiau vėliau paleido už užstatą, rašo BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-22 22:27, atnaujinta 2018-02-13 15:12

Ph.Williamso gerbėjai Irane buvo areštuoti už dainos „Happy“ vaizdo klipo sukūrimą.

Iraniečių muzikinio klipo versijoje Teherano gatvėse ir ant namų stogų šoka trys vyrai ir trys moterys be galvos apdangalų.

Policijos vadas Hosseinas Sajedania viešai piktinosi, kad „vulgarus klipas“ pažeidė „visuomenės skaistybę“.

Filmavosi, nes buvo apgauti

Šalies valstybinėje televizijoje kiekvieną antradienį rodoma laida, kur moterys ir vyrai viešai prisipažįsta savo nusikaltimus prieš kameros objektyvą.

Subtitruotame televizijos siužete sulaikytieji tvirtina, kad buvo apgaule įtraukti į klipo filmavimą, nes manė, kad dalyvauja aktorių atrankoje.

„Jie man sakė, kad kuria vaidybinį filmą ir tam turi leidimą,- kalbėjo vienas iš vaizdo klipe nusifilmavusių vaikinų. - Jie kalbėjo tokius dalykus ir taip mane apgavo.“

Kita mergina pridėjo: „Jie mums žadėjo viešai neskelbti šio vaizdo klipo.“

Pagal kai kuriuos nepatvirtintus pranešimus, iš viso 13 žmonių buvo suimti dėl vaizdo klipo kūrimo, tačiau oficialūs šaltiniai nepatvirtino tikslaus sulaikytųjų skaičiaus.

Manoma, kad dabar merginos ir vaikinai filmavęsi klipe buvo paleisti iš areštinės sumokėjus užstatą.

Neturi teisės būti laimingi

Video klipo pabaigoje pasirodo frazė: „Happy“ buvo priežastis būti laimingiems. Mes mėgavomės kiekviena jo kūrimo sekunde. Tikimės, kad jis privers jus nusišypsoti.“

Irano žurnalistė Gonalz Esfandiari reaguodama į sulaikymą socialiniame tinkle „Twitter“ rašė: „Iranas yra šalis, kurioje būti laimingam yra nusikaltimas. Tūkstančiai iraniečių pastaruosius 35 metus buvo sulaikomi tik dėl to, kad jautėsi laimingi ir linksminosi.“

Pagal Irane taikomą islamo teisės interpretaciją, moterys turi prisidengti plaukus ir dėvėti laisvai krentančius drabužius, saugančius jų kuklumą.

Vadinamosios „moralės policijos“ patruliai Irano gatvėse nuolatos prižiūri ar laikomasi islamo standartus atitinkančio aprangos kodo. Vis dėlto, taisyklės dažnai pažeidinėjamos.

Irano avangardinės grupės „Kiosk“ lyderis Arash Sobhani teigė, kad šalies valdžia visaip mėgina suvaržyti ir muzikantus, bet jų pastangos - bergždžios. Nors jų muzika draudžiama, koncertai atšaukiami, muzikantai nesiruošia pasiduoti.

Šalyje taip pat vykdoma didelė interneto kontrolė, valdžios įsakymu blokuojamas priėjimas prie populiarių socialinių tinklų.

Daina sukėlusi maniją

Ph. Williamsas, kurio daina šįmet susižėrė ne vieną apdovanojimą, protestavo prieš jaunuolių sulaikymą.„Daugiau nei liūdna, kad šie žmonės buvo areštuoti dėl noro dalintis laime,“- rašė dainininkas socialinio tinklo Facebook paskyroje.

Ph. Williamso daina, pasirodžiusi kaip populiaraus animacinio filmo „Bjaurusis aš 2“ garso takelis, įkvėpė sukurti šimtus vaizdo klipo versijų.

Originalus video klipas truko 24 valandas su keliomis dešimtimis žmonių, šokančių dainos ritmu. Jis sukurstė tikrą maniją svetainėje „Youtube“. Gerbėjai iš viso pasaulio kūrė ir dalinosi savomis klipo versijomis.

Kai pačiam dainininkui Ph.Williamsui populiarioje Oprah Winfrey laidoje praeitą mėnesį buvo parodytas gerbėjų kurtų klipų montažas, atlikėjas nesulaikė ašarų ir džiaugėsi tokius išskirtiniu atsaku į jo kūrybą.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.