Jūrų pėstininkams maistą ir vandenį nešios robotas šuo

JAV jūrų pėstininkai žino - eini į misiją, ant pečių teks neštis viską su savimi - maistą, vandenį, kitas atsargas. Dešimtys papildomų kilogramų, kurių bet kuris kariškis mieliau atsisakytų, nebent tai būtų amunicija. Tačiau bendrovės „Google“ sukurtas robotas, pramintas „didžiuoju šunimi“ palengvins jūrų pėstininkų naštą.

Robotas gali vaikščioti ir bėgti nelygiose vietovėse ir nešti virš 180 kg svorio.<br>Youtube nuotr.
Robotas gali vaikščioti ir bėgti nelygiose vietovėse ir nešti virš 180 kg svorio.<br>Youtube nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 15, 2014, 4:19 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 11:22 PM

Šis robotas gali sekti paskui karius ir palengvinti jų naštą. Keturkojį išbandantys kariškiai pasakoja, kad mechaninio palydovo valdymas primena kompiuterinį žaidimą, rašo „Daily Mail“.

Oficialus šio karių pagalbininko pavadinimas - „Skyriaus pagalbos sistema su kojomis“, tačiau jūrų pėstininkai tokio gremėzdiško pavadinimo, žinoma, nenaudoja ir robotui skyrė savo vardą - „Cujo“. Jo kūrimas užtruko apie penkerius metus ir kainavo apie 2 mln. JAV dolerių - o tai nėra itin daug. O JAV jūrų pėstininkai garsėja su sąlyginai nedideliu biudžetu naudoti patikimas priemones. Todėl prieš jas įsigyjant visų priemonių, tarp jų ir roboto, laukia rimti išbandymai.

Robotas gali vaikščioti ir bėgti nelygiose vietovėse ir nešti virš 180 kg svorio - kariai jam gali patikėti savo sunkius nešulius ir ginklus. Robotas nešikas užprogramuotas klausyti nurodymų ir gali nustatyti prieš save esančias kliūtis ir manevruoti neužstrigdamas.

Dabar šis karių palydovas atvežtas į Kahuku poligoną Havajuose. Jį valdo ir natūraliose gamtos sąlygose išbando penki vienos kuopos jūrų pėstininkai.  „Cujo“ kartu su jūrų pėstininkais jau žygiavo papildyti atsargų. Jis vandenį nešė į atokiausias poligono vietas, ėjo ten, kur neįstengia pravažiuoti ir visureigės transporto priemonės.

„Buvau nustebintas, kaip gerai jis veikia, - kalbėjo vienas robotą išbandantis jūrų pėstininkas. - Maniau, kad jis nuolat kliuvinės ir slys, bet iš tiesų jis pasirodė pakankamai patikimas ir tvirtas. Jis tik truputį turi problemų su nuolydžiais paviršiais ir kalvų kontūrais“.

Taktiniams tikslams robotas kol kas netinka, nes vaikščiodamas skleidžia iš tolėliau girdimą mechaninį garsą ir neįveikia kai kurių paviršių. Vis dėlto jį išbandantys kariškiai sako, kad šis pagalbininkas gali pereiti apie 70-80 proc. žmogui įveikiamų teritorijų.

Tiesa, gali pasitaikyti atvejų, kai robotas nukris. Tuomet jis tiesiog pats atsikels ant savo mechaninių kojų ir judės toliau. Net jei jam pačiam atsikelti nepavyktų, jį apversti ant kojų užteks ir vieno žmogaus pastangų.

„Cujo“ kūrėjai mano, kad labai svarbu leisti šį prietaisą išbandyti patiems karininkams. Jie robotą panaudoja savo reikmėms, pamato jo trūkumus ir tuomet gali pasakyti, ką dar vertėtų patobulinti.

Parengė Jorūnė Kazlauskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.