Lyčių lygybė – lego žaisluose

Žaislų bendrovė „Lego“ pristatė tris naujas figūrėles – moterų mokslininkių. Ir taip nuramino armiją feminisčių, kurios tvirtino, kad kompanija iki šiol moteris vaizdavo seksistiškai, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis BBC informacija.

Kritikos sulaukusi bendrovė „Lego“ pristatė 3 moterų mokslininkių figūrėles.
Kritikos sulaukusi bendrovė „Lego“ pristatė 3 moterų mokslininkių figūrėles.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 7, 2014, 8:08 AM, atnaujinta Feb 11, 2018, 12:17 PM

Lego figūrėlių ir dabar jau šimtai. Dabar kolekciją galima papildyti 3 mokslininkėmis – astronome, paleontologe ir chemike.

Danijos bendrovės atstovai greičiausiai atsižvelgė į kritiką, kad žaislų gamintojai mergaitėms iki šiol vis kurdavo blizgančius rožinius daikčiukus. Naujasis rinkinys solidžiai pavadintas „Tyrimų institutu“.

„Žaislų parduotuvėse yra skyriai mergaitėms, kuriuose parduodamos lėlės, valymo įrankiai, amatų lavinimo rinkiniai. Berniukams siūlomas mokslas, konstravimas, karas.

Tad stereotipai diegiami jau vaikystėje, – tvirtina Jungtinėje Karalystėje pradėtai kampanijai „Science Grrl“ vadovaujanti Heather Williams. – Esą mergaitės turi rūpintis buitimi, o berniukai – gelbėti pasaulį. Nemanau, kad tai sveika.“

Savo ruožtu „Lego“ pastaruosius dvejus metus buvo atsidūrusi visų ginčų apie žaislus ir lyčių stereotipizavimą sūkuryje.

Antroji pagal dydį žaislų gamintoja pasaulyje 2012 metais sulaukė nemažai kritikos, kai pristatė mergaitėms skirtą figūrėlių rinkinį „Lego Friends“.

Bendrovė siūlė žaisti su penkiomis moterimis, gyvenančiomis kurorte, kuriame tėra grožio salonas, veterinarijos klinika kišeniniams jų augintiniams, plaukimo baseinas ir naujutėlė mašina. Dirbti nereikia.

Kadangi „Lego“ – Danijos, Skandinavijos regiono, kur lyčių lygybė garantuojama aukščiausiu lygiu, bendrovė, kritikų atsirado net valdžioje.

Šių metų vasarį visa Danija kalbėjo apie 7 metų Charlotte Benjamin laišką „Lego“. Mergaitė užsipuolė kompaniją dėl to, kad ji nekuria ir neparduoda stiprių moteriškosios lyties asmenybių.

Veiksmų griebtasi greitai. Ir ne be reikalo – praėjusią savaitę pirkėjams pristatyti trijų moterų mokslininkių rinkiniai buvo tiesiog nušluoti nuo prekystalių. Antroji siunta bus pasiūlyta tik rugpjūčio pabaigoje – žaislų nespėjama gaminti.

Patenkinti ir ekspertai. Karališkojo koledžo Londone profesorė Becky Francis yra naujųjų žaislų gerbėja.

„Rinkinyje – moterys, atliekančios protauti verčiančias užduotis. Be to, „Lego“ pasistengė, kad jos tinkamai atrodytų. Jos mūvi kelnes ir yra praktiškos, o ne kerinčios“, – aiškino B.Francis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.