Amerikiečių specialistai apgynė beždžionės autorines teises

Fotografas Davidas Slateris lieka nieko nepešęs. Jis jau keliskart prašė „Wikipedia“ redaktorių nepublikuoti jo nuotraukų be leidimo. Bet dabar ir JAV autorinių teisių tarnyba paskelbė, kad tos nuotraukos D.Slateriui nepriklauso, nes fotografavimo mygtuką paspaudė beždžionė, skelbia „Mashable“.

Beždžionės padarytų asmenukių autorinės teisės nepriklauso niekam.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Beždžionės padarytų asmenukių autorinės teisės nepriklauso niekam.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Beždžionės padarytų asmenukių autorinės teisės nepriklauso niekam.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Beždžionės padarytų asmenukių autorinės teisės nepriklauso niekam.<br>„Wikipedia“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

lrytas.lt

Aug 22, 2014, 11:52 AM, atnaujinta Oct 18, 2017, 9:02 PM

Ginčą dėl makakos padarytos asmenukės užbaigusi JAV autorinių teisių tarnyba atnaujino taisykles, kuriose dabar skelbiama, kad kaip autorinis darbas negali būti užregistruota nuotrauka, kurią padarė gyvūnas.

Užregistruoti, regis, negalima ir kūrinių, padarytų vaiduoklių ar dievybių.

„Tarnyba neregistruos darbų, padarytų gyvūnų, augalų, gamtinių reiškinių. Be to, tarnyba negali registruoti darbų, esą sukurtų dieviškų, nežemiškų būtybių. Tiesa, tarnyba gali registruoti darbą, kurį pateikęs asmuo teigia, kad jį įkvėpė dieviška jėga“, – skelbiama tarnybos pranešime.

Skandalas dėl D.Slaterio nuotraukų, kurios buvo padarytos Indonezijoje, įsiplieskė dar 2011 metais.

D.Slateris išsitraukė įrangą tikėdamasis užfiksuoti paprastai žmonių privengiančią juodąją makaką. Tačiau būtent šių smalsuolių būrys prisėlino ir padarė šimtus asmenukių.

„Išdykusios makakos šokinėjo aplink mano įrangą ir atrodė, kad jos visos pozuoja, kai viena jų paspaudė mygtuką. Užrakto garsas pritraukė jos dėmesį, todėl ji toliau spaudė mygtuką. Iš pradžių tai gąsdino likusias makakas, bet jos greitai sugrįžo – stebėti šį reiškinį buvo nepaprasta“, – pasakojo D.Slateris.

„Kai atgavau fotoaparatą, ji jau buvo padariusi šimtus nuotraukų. Deja, ryškių nuotraukų išėjo vos kelios. Primatui dar reikia pasimokyti fotografuoti“, – šmaikštavo fotografas.

D.Slateris nesitikėjo, kad neįprasta šių nuotraukų kilmė gali suteikti teisę „Wikipedia“ nemokamai jomis naudotis.

Tačiau būtent taip ir atsitiko – neseniai paskelbta, kad visi D.Slaterio prašymai pašalinti nuotraukas buvo atmesti, nes nuotraukas padarė beždžionė ir autoriaus teisės niekam nepriklauso.

„Viskas paremta smulkmenomis. Nuotraukos priklauso man, tačiau beždžionė paspaudė mygtuką ir nusifotografavo, todėl jie tvirtina, kad beždžionei ir priklauso autoriaus teisės“, – sakė D.Slateris.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.