Pakeliavo: septynios paauglės po klasės ekskursijos taps mamomis

Panašu, kad Bosnijoje ir Hercegovinoje lytinio švietimo svarba suprantama tik matant skaudžias pasekmes. Vis daugiau merginų tampa lytiškai aktyvios sulaukusios vos 13–15 metų, o praėjusiais metais šalies sostinėje Sarajeve 31 tokio amžiaus mergaitei buvo nustatytas nėštumas.

Septynios bosnės moksleivės po ekskursijos Sarajeve grįžo nėščios.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Septynios bosnės moksleivės po ekskursijos Sarajeve grįžo nėščios.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 22, 2014, 9:00 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 1:24 PM

Apie tai, kas nutiko per penkias dienas, kurias paauglės iš mažo šalies miestelio praleido sostinėje, bus kalbama dar ilgai. Pasiektas naujas „rekordas“ – iš dvidešimt aštuonių merginų po penkių dienų kelionės į šalies sostinę net septynios dabar gali būti vadinamos būsimomis motinomis, skelbia „Daily Mail“. 

Įsiutę mergaičių tėvai kaltina vaikų neprižiūrėjusius mokytojus, tačiau šis įvykis gali būti puiki paskata atkreipti visų dėmesį į lytinį švietimą. 28 nepilnametės iš Bania Lukos į sostinę išvyko lankyti istorinių vietų ir muziejų, bet septynios iš jų po kelionės turėjo stabdyti mokslus. 

Žinia apie nepilnamečių nėštumą išprovokavo diskusijas apie lytinį švietimą visoje šalyje. Senadas Mehmedbašicas, ginekologas iš Sarajevo, pasakojo, kad didėjantis nepilnamečių nėštumų skaičius šalyje verčia nerimauti. Jis taip pat tvirtino, kad tėvai ir švietimo įstaigos turėtų nevengti aštrių temų ir atvirai kalbėti su vaikais. 

„Tai yra šiandienos tendencija. Tačiau negalime leisti, kad mūsų vaikai sužinotų apie seksą gatvėje, o ne mokykloje. Akivaizdu, kad vaikai tuo užsiima, tačiau apie galimas sveikatos problemas ir kitas pasekmes žino labai nedaug. Turime apie viską kalbėti atvirai“, – pasakojo ginekologas ir pridūrė, kad laiku neišmoktos pamokos gali turėti ilgalaikes pasekmes paauglių gyvenimuose. 

„InSerba News Network“ pranešė, kad nepilnametės dažnai ieško specialistų pagalbos internetu. 

„Lytiškai santykiaučiau su savo vaikinu, nors man tik 14 metų. Tačiau bijau, kad už tai būsiu smerkiama“, – rašė viena mergina.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.