A.Hitlerio namas tapo galvos skausmu austrams

Braunau prie Ino – niekuo neišsiskiriantis miestelis Austrijos šiaurėje. Dar neišvaizdesnis – vienas geltonas namas. Jame gimė vienas žiauriausių XX a. diktatorių, Vokietijos nacių lyderis Adolfas Hitleris, rašo „Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

2015-01-03 13:03, atnaujinta 2018-01-17 03:40

Kažkada pastate veikė neįgaliųjų rūpybos centras. Dabar namas tuščias – kad savireklamai juo nepasinaudotų neonaciai, tuo pasirūpino pastatą išsinuomojusi Austrijos vidaus reikalų ministerija. Prieš 125 metus šiame pastate veikė smuklė, kurioje buvo galima užsisakyti kambarių, juose trumpai apsistoti.

Čia ir gyveno Hitleriai.

Hitleriai nebuvo kilę iš Braunau prie Ino. Būsimojo kraugerio tėvas Aloisas čia buvo atsiųstas dirbti muitinės pareigūnu. Be to, Hitleriai name, kurio adresas – Braunau, Zalcburgo Priemiestis 15, praleido tik tris savaites, vėliau išsikraustė kitur. O patį miestelį šeima paliko, kai mažajam Adolfui buvo 3 metai.

A.Hitleris į Braunau prie Ino grįžo tik 1938 metais, keliaudamas į Vieną. Nacių Vokietija buvo ką tik aneksavusi Austriją.

Namas, kuriame gimė A.Hitleris, vis dar traukia neonacius iš viso pasaulio, nors yra užrakintas ir tuščias.

„Mačiau, kaip žmonės čia atvyksta net iš Italijos ar Prancūzijos. Jie garbina A.Hitlerį. Į mane sykį kreipėsi istorijos mokytojas iš Prancūzijos, kuris ieškojo A.Hitlerio gimimo vietos. Man sunku tai suprasti“, – pasakojo pats mokytoju Braunau prie Ino dirbantis Josefas Kogleris.

Austrijos valdžia taip baiminasi, jog pastatas ims traukti radikalus, kad nuo 1972-ųjų nuomojasi namą iš jo savininkės Gerlinde Pommer.

Kas toliau? Istorikas Florianas Kotanka teigia, kad G.Pommer nesutinka su pastato renovacija: „Todėl neįmanoma atnaujinti kambarių, įrengti modernių tualetų, lifto. Sunku.“

Žinoma, idėjų nestinga. Siūlyta name įrengti butų kompleksą, švietimo centrą, muziejų.

Vienas Rusijos parlamentaras Francas Klincevičius 2012 metais net pasiūlė nupirkti pastatą ir jį susprogdinti.

57 metų politikas taip būtų padovanojęs Sovietų Sąjungos teisių perėmėjai Rusijai dar vieną pergalę prieš nacių diktatorių. Už pastatą, kuriame gimė A.Hitleris, F.Klincevičius siūlė 2 mln. eurų. Ruso pasiūlymas liko neišgirstas. (BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.