Nacių iškilimą ir žlugimą pavaizdavo „Lego“ kaladėlėmis

Kai vienas britų paauglys, Johnas Denno, mokykloje gavo užduotį sukurti projektą apie Holokaustą ir nacių iškilimą į valdžią, 16-metis iš Liverpulio miesto žinojo, kad visus šiuos įvykius gali pateikti išradingiau nei kiti jo bendraklasiai – sukurdamas „Lego“ dėlionę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-01-16 15:29, atnaujinta 2018-01-15 21:17

Visgi, daugiausia nerimo vaikinui kėlė mintis, kad jo meniniai sugebėjimai bus nepakankamai įvertinti, praneša „The Huffington Post“.

Vaikinas nusprendė įgyvendinti savo idėją sukurti „Lego“ kolekciją, kuri parodytų fašistinę erą, pradedant 1933 metai, kai A. Hitleris iškilo valdžioje, iki 1945 metų, kuomet Sąjungininkės išlaisvino koncentracijos stovyklų belaisvius ir skelbė Antrojo pasaulinio karo pabaigą.

Vaikino būgštavimai nepasitvirtino – paauglys už savo darbą buvo puikiai įvertintas, o jo „Lego“ žaidimą daugelis pamėgo.

Jaunuolio teigimu, tokį istorinių akimirkų įamžinimą nulėmė jo gebėjimai. „Pasirinkau sukurti „Lego“, nes tai gerai sugebu“, - pasakoja J. Denno. „Neturiu talento piešti, todėl pamaniau, kad galiu sukurti įdomesnį projektą“, - prisimena vaikinas.

Paauglys sukūrė sudėtingą „Lego“ rinkinį, vaizduojantį pagrindinius istorinius įvykius, nuo 1933 metų vasario iki 1945 metų balandžio. Žinoma, vaikinas nepamiršo pavaizduoti lyderius – Adolfą Hitlerį ir Josefą Staliną.

Kurdamas A. Hitlerio paveikslą, J. Denno nepamiršo skiriamojo bruožo – žymiųjų A. Hitlerio ūsiukų. Tuo tarpu J. Stalino figūrėlė priminė veikėjus iš filmo „Žvaigždžių karai“ - Palpatiną ir Luką Skywalkerį ir dėdę Vernoną iš „Hario Poterio“ filmų.

Vaikinas visus šiuos įvykius sudėjo į „Lego“ dėlionę vos per 6 valandas. „Viską sukūriau taip greitai dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, žinojau kam kiekviena nuotrauka bus skirta. Be to, visos „Lego“ detalės yra suskirstytos pagal spalvas ir formas, o tai labai palengvina darbą. Be viso to, tokiuose projektuose turiu patirties. Kuriu, fotografuoju ir įgyvendinu panašius projektus nuo mažumės“, - pasakoja vaikinas.

Paauglys prasitarė, kad jį paveikė istoriniai įvykiai: „Labiausiai sukrėtė nesibaigiantys žydų persekiojimai. Nuo 1933 metų, žydai pamažu prarado visas savo teises ir galiausiai tūkstančiai jų buvo nužudyti“, - prisimena vaikinas.

Tokį jaunuolio projektą pagyrė pats žydų lyderis Rabbi Abrahamas Cooperis, Los Andželo mieste įsikūrusio „Simon Wiesenthal“ centro dekanas. „Jis sukūrė tikrai gerą projektą, o visus įvykius pavaizdavo su pagarba žydams. Žinoma, tai buvo mokyklos projektas, prie kurio prisidėjo ir mokytoja. Būtų kiek kitaip, jeigu šiems įvykiams būtų sukurtas „Lego“ filmukas“, - pasakoja žydų atstovas.

Vaikinas tikisi, kad savo projektu sugebėjo perteikti visus žiaurumus, kuriuos žydams teko patirti dėl Holokausto. „Nesakau, kad tai geriausias būdas tokiems įvykiams parodyti“, - pasakoja paauglys. „Neįsivaizduoju, kas galėtų atspindėti visa tai, ką žydams teko išgyventi“, - savo požiūrį atskleidžia vaikinas.

Jaunuolis mano, kad jo projektas galėtų būti skiriamas mokymų tikslais kaip vizualinė priemonė norintiems sužinoti apie Holokaustą ir Antrąjį pasaulinį karą.

„Šiandieniniame pasaulyje apie tokius istorinius įvykius yra mokoma iš vadovėlių ir mokiniai negali perprasti tikrosios įvykių reikšmės. Jie žino, kad buvo vykdomas Holokaustas, nusinešęs daugybės žmonių gyvybes, tačiau taip ir lieka nesužinoję tikrųjų šio įvykio priežasčių ir istorinių detalių“, - pasakoja vaikinas.

Jaunuolio teigimu, jo projektas atvirai parodo, kokių žiaurumų kaltininkais buvo naciai ir kaip jie visa tai įgyvendino. „Tikiuosi, kad mano projektas įkvėps žmones plačiau domėtis šiais įvykiais“, - teigė vaikinas.

„Lego“ kūrėjas pasakoja, kad jo projektas sukėlė teigiamą žmonių reakciją, išskyrus keletą istorijos mėgėjų, kurie jo atžvilgiu nebuvo taip pozityviai nusiteikę. „Daugelis žmonių portale „Reddit“ pastebi, kad praleidau nemažai Rusijos istorijos įvykių. Tai yra tiesa, tačiau mano projektas buvo skirtas britų vaikams, kurie yra mano amžiaus ar vyresni“, - pasakoja 16-metis.

Vaikinas atvirauja, kad jeigu kada nors nuspręs pataisyti ar papildyti vaizduojamus įvykius, būtinai įtrauks daugiau įvykių iš Rusijos istorijos.

Parengė Milda Sendžikaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.